Cum arată propunerile USR privind reforma pensiilor speciale. Drulă: Am în spatele meu milioane de români frustrați de această nedreptate / Nu suntem o republică a magistraților, cu tot respectul pentru profesia lor (VIDEO)

Publicat: 27 03. 2023, 21:09
Cătălin Drulă, președintele USR. Foto: usr.ro

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat luni, pentru B1 TV, că partidul pe care îl conduce a depus în Senat mai multe amendamente la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale. Aceste amendamente, a precizat Drulă, cu adevărat vor pune pensiile pe principiul echității și contributivității și, de asemenea, vor îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR.

Drulă s-a referit în mod special la modificările pe care USR le propune în ce privește pensiile magistrațiilor. În replică la diversele argumente în favoarea pensiilor pe care le primesc acum magistrații, liderul USR a insistat că multe alte profesii sunt la fel de onorabile și presupun multă muncă, dar oamenii care au lucrat acolo primesc pensii de sub 2.000 de lei, ceea ce nu-i deloc corect. Cătălin Drulă a mai spus că România nu e și nu trebuie să fie o țară a magistraților, ci o țară a tuturor românilor, în care munca fiecăruia să fie respectată.

„Am în spatele meu milioane de cetățeni români care sunt frustrați de această nedreptate, în care cei care au împărțit și-au tras parte”, a punctat Drulă.

Totodată, președintele USR a acuzat, din nou, PSD și PNL că doar mimează că vor să reformeze acest domeniu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Drulă (USR): PNL și PSD vor menținerea privilegiilor numite pensii speciale

„Evident că cei care au introdus de-a lungul anilor aceste pensii speciale, adică PSD și PNL, fac tot ce pot – și-i vedem cum se zvârcolesc zilele acestea – să le păstreze și să nu le afecteze. Noi am avut, în 2021, acea fereastră de oportunitate pentru a reprezenta acel interes legitim al societății românești, anume să avem pensii pe baze echitabile, de contributivitate pentru toată lumea, și USR a reușit, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, să pună în PNRR, în negocierile cu Comisia Europeană, acest jalon de eliminare a pensiilor speciale și trecere pe contributivitate.
Avem surpriza să vedem că dintre forțele mari din Parlament suntem singurii care susțin acest lucru.

Chiar și partidul extremist AUR, dlui Simion i-a mâncat pisica limba și tace complet pe acest subiect care reprezintă, până la urmă, o nedreptate profundă în societatea românească.

Când premierul Ciucă are pensie de 18.000 de lei pe lună și pensia medie contributivă e sub 1.800 de lei pe lună, adică de zece ori mai mică (…) asta este o nedreptate. E cel mai bun exemplu că această clasă politică veche și-a tras privilegii pentru sine și pentru o clientelă apropiată”, a declarat Cătălin Drulă, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că modificările propuse de coaliția PNL – PSD – UDMR la proiectul ce le aparține tot lor privind reforma pensiilor speciale îi reduce lui Ciucă pensia cu doar 2.000 de lei. Deci premierul ar urma să primească în continuare o pensie de 16.000 de lei, „or dl Ciucă, cât a fost în activitate, n-a contribuit sub nicio formă la asigurările sociale de stat cu sume care să-i permită o astfel de pensie”.

El a remarcat apoi faptul că PSD, PNL și UDMR propun să se interzică cumulul de pensii speciale, dar nu și cumulul pensiei speciale cu salariul de la stat. Din nou, e cazul liderului PNL, care primește pensia specială de 18.000 de lei și circa 20.000 din funcția de șef al Guvernului.

USR a venit cu propriile propuneri de desființare a pensiilor speciale. Cum trebuie să arate pensiile magistraților, în viziunea USR

„Am stat săptămâni să vedem cât tupeu au, dacă până la urmă sacrifică banii europeni sau dacă vin cu soluțiile corecte. Azi am depus cu colegii mei în Parlament pachetul de soluții complet, în zece amendamente foarte clare, care abrogă toate pensiile speciale și se face trecerea la contributivitate. Contributivitate înseamnă să primești o pensie în funcție de cât ai contribuit, la fel ca milioanele de pensionari care primesc pensie bazată pe punctul de pensie”, a continuat Drulă.

El a mai spus că dacă pensiile ar fi trecute pe contributivitate, n-ar mai fi nevoie de măsurile propuse azi de coaliție.

Despre argumentele invocate de magistrați în favoarea lor, liderul USR a spus: „Cu tot respectul pentru profesia dumnealor, dar nu suntem o republică a magistraților, suntem o republică cetățenească, care are la bază un contract social”.

„Propunerea USR e ca magistrații să îndeplinească criteriile de pensioanre din sistemul contributiv: adică să cotizeze minim 35 de ani, nu să iasă la 46 de ani la pensie.

Magistrații, după părerea noastră, trebuie să se pensioneze la aceeași vârstă precum cei din sistemul public contributiv de pensii. Să se ia în calcul la formula de calcul a pensiei doar veniturile nete permanente, nu prime, bonusuri, sporuri, că așa a ajuns un magistrat cu 40.000 de lei pensie, că și-a dat o tonă de sporuri. În acest timp sunt pensionari în România care au muncit în profesii absolut onorabile cu muncă grea și au 1.300 – 1.800 lei.

Nu putem construi un stat bazat pe două clase: a specialilor și a normalilor”, a mai explicat președintele USR.

Întrebat dacă propunerile USR vor trece de Curtea Constituțională (unde parte din judecători au ei înșiși pensii speciale), Drulă a răspuns: „Propunerea USR – doar la magistrați e un bemol – restul toate sunt complet pe contributivitate. Dar aici (la magistrați) am luat deciziile CCR de acum și nu e niciuna care prevede că magistrații contribuie doar 25 de ani, deci e normal să iasă la pensie după un stagiu complet de cotizare. La magistrați am luat toate deciziile CCR și propunerile noastre respectă aceste decizii. Pe termen mediu, când vom avea posibilitatea, la CCR să numinim numai magistrați care să fie împotriva pensiilor speciale”.

USR vrea ca pensionarii magistrați care nu au stagiul complet de cotizare să revină la muncă

„Propunerea e stagiu complet de cotizare până la 35 de ani. Asta înseamnă că pentru unii care au ieșit la pensie trebuie să se întoarcă la muncă, ca să fie foarte clar. Funcționează (retroactiv) că e o lege specială… adică au un drept la pensie, dar n-au un drept să-l obțină după 25 de ani… Formula de calcul – 65% din media veniturilor permanente, deci fără sporuri, din ultimele 12 luni. După un stagiu complet de cotizare de minim 35 de ani”, a continuat liderul USR.

La întrebarea moderatorilor, Drulă a punctat că inclusiv Marius Iosif, judecătorul ieșit la pensie imediat ce l-a salvat pe Ciucă de un verdict de plagiat, ar trebui să revină la muncă: „Ar trebui să se întoarcă la muncă, să muncească ca orice cetățean din țara asta. Ar trebui chiar să muncească un pic mai mult acel cetățean, pentru că vrem să eliminăm și perioadele asimilate, pe care chiar și CCR le blamează în deciziile sale. Sunt anii în care o persoană a lucrat în alte profesii juridice decât judecător și procuror, dar se consideră vechime în magistratură. Dl Iosif a fost numit de PNL, prin 2008, prin alte poziții. Anii ăia nu se mai socotesc. Perioadele asimiliate se scad, nu se mai consideră ani vechime în magistratură”.

Președintele USR a punctat apoi că asta rezolvă și criza de personal.

El a mai spus că pensiile aflate în plată trebuie să se recalculeze: „Amendamentele fac exact ce și-a asumat România în PNRR”.

Despre pensiile polițiștilor, jandarmilor și a celor din servicii

În cazul polițiștilor, USR propune recalcularea pensiilor pe principiul contributivității și integrarea în sistemul contributiv general: „Să primească serviciile secrete, jandarmii, polițiștii pensie conform cu contribuția pe care au avut-o, la fel ca un medic, profesor, un inginer, un muncitor în construcții.

Întrebat cum vede argumentul acestor „speciali”, că ei primesc astfel de pensii pentru că au avut diverse restricții pe perioada carierei, Cătălin Drulă a replicat: „Vă imaginați o educatoare care a ținut copiii nației ăsteiam și și-a tocit nervii într-o școală știm pe ce bani. Ce putea să facă? Să aibă și o mare companie internațională de asigurări, să-și creeze un Euroins în pauzele de școală?”.