Toate cele zece proiecte de legi ale securității naționale, așa cum au ajuns ele de la serviciile de informații, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și CSAT la partidele din coaliție, au fost publicate, vineri, de G4Media.
Chiar premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL, a susținut că proiectele de legi au fost elaborate de instituțiile vizate: „Legile au fost elaborate la nivelul fiecărei instituții responsabile în parte, pachetul în deplinătatea sa se află la nivelul fiecărui partid, astfel încât comisiile de specialitate să poată să analizeze iar cred că nu mai târziu de o săptămână să putem să avem pachetul spre analiză și aprobare la nivelul guvernului astfel încât să fie înaintat Parlamentului”.
În esență, proiectele acordă puteri sporite serviciilor și imunitate ofițerilor SRI și SIE, fac aproape imposibilă demiterea șefilor celor două servicii, obligă cetățenii și firmele să colaboreze cu acestea în operațiunile pe care le desfășoară și cresc puterea președintelui României în cadrul CSAT.
Proiectele sunt discutate acum în coaliție, susține G4Media. Ele urmează să fie adoptate de Guvern și trimise la dezbatere și vot în Parlament. Rămâne de văzut cât și ce anume din aceste proiecte va mai rămâne după dezbaterile politice, mai ales după discuțiile din comisiile parlamentare al căror rol e tocmai de a controla activitatea celor două servicii.
Proiect de lege privind activitatea de informatii si contrainformati
De altfel, Marcel Ciolacu, președintele PSD, vrea limitarea mandatelor SRI și SIE la cel mult două pe o durată de cinci ani fiecare, susțin pentru G4Media surse de la vârful PSD.
Dacă aceste proiecte, în forma actuală, ar deveni lege, demiterea directorului SRI sau a directorului SIE ar deveni aproape imposibilă.
Astfel, Parlamentul nu va mai putea iniția demiterea acestora, ci doar șeful statului ar putea face propunerea și asta doar în două cazuri: dacă aceștia încalcă un articol care prevede că nu pot face parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice pe timpul îndeplinirii funcţiei şi nu pot desfăşura activităţi de propagandă în favoarea sau defavoarea unui candidat pentru funcţii alese.
În ultimele zile, G4Media a publicat articolele cele mai relevante din aceste proiecte.
Astfel, un proiect de lege prevede că firmele și cetățenii vor fi obligați să sprijine SRI în operațiune sale, la cererea acestuia. În plus, proiectul dă dreptul SRI să-și înființeze propriile companii. Potrivit altor prevederi, personalul SRI va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori, perchezițiile la sediul Serviciului vor putea fi făcute doar cu autorizarea președintelui României, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și în prezența unui jurist al acestuia.
Un alt proiect din pachet prevede că fondurile de cheltuieli operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate nici de comisiile parlamentare speciale, nici de Curtea de Conturi, ci doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În acest Consiliu, președintele României va avea cuvântul decisiv dacă nu se realizează consens, arată un alt proiect.
Potrivit unui proiect de data aceasta pentru funcționarea Serviciului de Informații Externe (SIE), cadrele militare din SIE pot fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv numai de procurori militari anume desemnați, iar perchezițiile în sediile SIE pot fi realizate cu mandate date de judecători anume desemnați și cu aprobarea președintelui României.
Vineri, într-o intervenție pentru B1 TV, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a susținut că e nevoie de modificarea legilor siguranței naționale după 30 de ani în care nu s-a făcut nimic în acest domeniu. El a susținut că va avea loc o dezbatere transparentă în Parlament și societate „la timpul potrivit”, când vor avea și propuneri din partea instituțiilor.
„Deocamdată nu există o formă închegată a acestor legi ale securității naționale, există doar intenția reafirmată. Foarte multe guverne și-au pus în agendă, dar până acum nimeni n-a reușit să creeze un pachet al legilor securității naționale modernizată și actualizată”, a mai declarat Ionuț Stroe, pentru B1 TV.
Acesta a ținut apoi să atace USR care criticase aceste proiecte de lege: „Apariția și comentarea în plan public a unor texte neînsușite e total nepotrivită, neserioasă. O dezbatere pe o temă majoră precum securitatea națională nu se poate face pe speculații”.
Separat, într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că o dezbatere pe o temă atât de importantă nu se poate face pe bucăți de text: „O dezbatere pe o temă majoră, precum securitatea națională, nu se poate face pe cioturi de text și pe bucăți de știri. Un proiect de lege sau mai multe proiecte de lege, din orice domeniu, care nu au ajuns la o formă matură și închegată nu pot reprezenta o bază serioasă de discuții”