Cum arată componența noului Parlament: PSD obține 180 din cele 279 de mandate distribuite până acum 

Publicat: 12 12. 2016, 15:41
Foto: tvfagaras.ro

Victoria zdrobitoare a Partidului Social Democrat în alegerile parlamentare se vede şi la numărul de mandate câştigate în noul legislativ. Astfel, în Camera Deputaţilor, social democraţii au mai mult decât dublu faţă de următorul clasat, PNL, şi mai multe decât toate celelalte partide la un loc. Iar calucul este valabil înaintea redistribuirii voturilor primite de partidele care nu au atins pragul electoral.

Potrivit datelor parțiale, PSD a câștigat 180 de locuri în următorul Parlament, pe locul doi aflându-se PNL, cu 55 de mandate, urmat de UDMR -19 mandate, USR – 17 mandate, PMP şi ALDE – 4 mandate, informează Digi 24.

PSD a câștigat la Camera Deputaților 132 de mandate, în prima etapa de distribuire. Asta înseamnă că celelalte partide nu au împreuna nici măcar jumătate din mandatele puse în joc. PNL a adunat 45 de mandate, UDMR – 16 mandate, USR – 14 mandate, ALDE şi PMP câte 3 mandate.

La Senat, PSD are deja 48 de mandate, PNL 10 mandate, USR 3 mandate, UDMR 3 mandate, iar ALDE și PMP câte un mandat.

Printre numele cunoscute care au câştigat mandate de deputaţi la Bucureşti se numără şeful Comisiei de control al SRI, social democratul Georgian Pop, Nicuşor Dan şi fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea de la USR, Adriana Săftoiu şi Eugen Nicolăescu din partea PNL, copreşedintele ALDE Daniel Constantin şi popularii Eugen Tomac şi Valeriu Steriu.

Mandate de senator pe Bucureşti au obţinut pesediştii Robert Canzanciuc, Ecaterina Andronescu sau Mihnea Costoiu, Vlad Alexandrescu din partea USR, fostul preşedinte Traian Băsescu şi medicul Leon Dănăilă.

În ţară Victor Ponta a câştigat lejer un loc de deputat la Gorj, Nicolae Bănicioiu a intrat de pe listele din Iaşi, ca şi Eugen Bejinariu în Suceva. Printre liberalii mai cunoscuţi care au reuşit să rămână în parlament se numără Alina Gorghiu pe lista de senat la Timiş, Ben Oni Ardelean în acelaşi judeţ la Deputaţi sau Raluca Turcan în Sibiu.

În total, au fost distribuite 279 de mandate, din cele 464 puse în joc. În a doua etapa, de distribuire națională, urmează să fie împărțite alte 185 de mandate, care se vor acorda în funcție de numărul de voturi neutilizate rămase după prima etapă de distribuire.