Cum a scăpat Nicolae Ciucă de ancheta penală privind plagiatul. Procurori: Faptele s-au prescris acum 15 ani

Publicat: 12 05. 2023, 16:47
Actualizat: 12 05. 2023, 17:42

Procurorii au clasat dosarul penal privind plagiatul premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL, invocând faptul că presupusele fapte s-au prescris acum 15 ani, informează G4Media.

„Termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunii mai sus menționată este de 5 ani conform art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal și curge de la data săvârșirii infracțiunii, respectiv din anul 2003, termenul de prescripție fiind așadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză”, se arată în ordonanța de clasare.

Documentul arată în final că: „Folosirea diplomei de doctor nu se circumscrie, așadar, conținutului constitutiv al infracțiunii de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal, întrucât diploma de doctor este doar un act care certifică/atestă titlul de doctor și nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale, neavând înțelesul prev. de art. 320 Cod penal sau art. 321 Cod penal (înscris alterat sau contrafăcut). Pe cale de consecință, infracțiunea de uz de fals în formă continuată, pretins săvârșită începând cu anul 2003 și până în prezent, nu realizează elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal”.

Cum s-au activat instituțiile statului ca să-l scape pe Ciucă de verdictul de plagiat

Într-o intervenție pentru B1 TV, jurnalista de investigație Emilia Șercan a explicat modul în care au acționat mai multe instituții ale statului pentru a-l proteja pe Nicolae Ciucă în scandalul plagiatului.

De exemplu, Ciucă a fost protejat, la fel ca alți plagiatori, de Ministerul Educației, care în instanță, doar s-a prefăcut că-și urmărește interesele, în fapt având grijă să-l ajute pe premier.

Mai apoi, în cadrul unui dosar, un procuror de la Parchetul General a avut grijă să ia teza de doctorat a lui Ciucă în original și toate copiile de la dosar, așa încât teza să nu poată fi analizată de Universitatea Națională de Apărare, cea care i-a acordat titlul de doctor președintelui PNL

Iar CNATDCU nu mai poate verifica suspiciunile de plagiat privind tezele de doctorat deoarece Curtea Constituțional a dat o decizie în acest sens.

La rândul său, gazetarul Cristian Tudor Popescu a susținut că Nicolae Ciucă, dar și Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, demonstrează că sunt plagiatori chiar prin comportamentul pe care-l au.

„De ce nu iese cu teza la televizor să ne explice, uite, domnule, de ce nu este plagiat, ce este original, ce am făcut eu. A ieșit vreunul din doctorii ăștia, de-alde Bode, de-alde Ciucă la televizor să ne explice în cunoștință de cauză ce au făcut în teza respectivă? Nici gând. Au folosit cârciocării avocățești, cum zicea Eminescu, în justiție ca să scape de această acuză care tocmai prin comportamentul lor se dovedește adevărată”, a afirmat Cristian Tudor Popescu, pentru B1 TV.