Cum a răspuns Marcel Boloș acuzației că la Ministerul Finanțelor 3 angajați muncesc și 4 stau (VIDEO)

Publicat: 11 08. 2023, 10:04
Actualizat: 11 08. 2023, 12:36
Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Marcel Boloș (PNL), ministrul de Finanțe, a ținut, vineri, să-i asigure din nou pe angajații din subordine că nu se va ajunge la concedieri. Boloș a precizat că înțelege probleme legate de salarizarea din sistem, dar el e ministru de doar o lună și jumătate și nu avea cum să rezolve într-un timp atât de scurt probleme care trenează de ani întregi.

Acesta a făcut declarațiile în contextul în care angajații de la Finanțe au declanșat un protest spontan joi, nemulțumiți de prevederile din proiectul Ordonanței austerității. Ei se plâng că o parte din angajați vor fi dați afară, iar cei care vor rămâne vor avea venituri mai mici.

Boloș: E un sistem de salarizare la care nu s-a mai lucrat din 2019

„Eu știu că există o ierarhie în sectorul public și decizile se iau în coaliție, iar noi, ca aparat de specialitate, trebuie să asigurăm procedural și tehnic aplicabilitatea măsurilor.

Dacă discutăm de media salariului, sunt oameni care câștigă 6000 de lei net. E un sistem de salarizare la care nu s-a mai lucrat din 2019.
Eu i-am spus premierului și celorlalți din conducerea Guvernului că e o discuție extrem de importantă în stat, că de ei depinde colectarea și partea de plăți. Trezoreria operează salariile, pensiile.

Media salariului net include și sporurile prevăuzte de lege. Cred că e un salariu, care abordat la volumul de muncă, fac ore suplimentare…”, a declarat Marcel Boloș.

Boloș: Nu vom ajunge la concedieri

Cât despre acuzația că la minister trei angajați muncesc, iar patru stau, Boloș a afirmat: „Asta fundamentează decizia pe care o ia Guvernul ca aceste normative de personal să fie revizuite și să ajungem într-o normalitate din punct de vedere al aparatului bugetar. Nu s-a pus problema de disponibilizare, reducere de personal. Asigur că nu există această discuție”.

Acesta a mai spus că e ministru abia de o lună și jumătate, așa că are nevoie de timp pentru a rezolva probleme care trenează de ani de zile. Totodată, a ținut să precizeze că deja a avut inițiativa pentru eliminarea diferențelor de salarizare și a inechităților: „Peste o lună revaluăm situația”

De asemenea, Marcel Boloș a mai precizat că și el face economii – din 8 consilieri a mai rămas cu 4: „4 au plecat acasă”.