Cum a ignorat Consiliul de Etică zeci de dovezi de plagiat pentru a-l salva pe Lucian Bode. Explicațiile Emiliei Șercan (FOTO)

Publicat: 30 05. 2023, 09:45
Lucian Bode (PNL). Inquam Photos / George Călin

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a prezentat, marți, dovezile de plagiat din cartea ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), dovezi pe care Consiliul Național de Etică (CNE) le-a ignorat pentru a-l putea declara neplagiator.

CNE a dat verdictul de neplagiat, deși a analizat doar 27 de secvențe de text și a constatat încălcări ale normelor de etică în 26 dintre ele. Potrivit jurnalistei, Consiliul de Etică nu a folosit cuvântul „plagiat”, tocmai pentru a-l spăla pe Bode, camuflând încălcările eticii în cercetarea științifică sub diferite formulări precum:

– “textul este preluat din sursa necitată”;
– “o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimele”;
– “nu s-au folosit ghilimelele”;
– imaginea “nu a fost găsită îl alte publicații, probabil că este originală”.

„Cu această poveste de mușamalizare grosolană a plagiatului unui politician, se consumă un nou episod rușinos pentru mediul universitar”, susține Emilia Șercan, într-o postare pe Facebook.

Într-un articol pentru PressOne, cel în care expune dovezile, jurnalista a mai remarcat faptul că acest Consiliu „a reușit o uluitoare performanță: să confirme că un autor a încălcat în mod sistematic legislația și normele de etică într-o lucrare științifică, dar în final să declare lucrarea ca neplagiată”.

Marcat cu galben, textul pe care Bode l-a plagiat din peste 40 de lucrări. Sursa foto: Emilia Șercan / PressOne

O situație bizară cu plagiatul lui Bode

Cartea ministrului de Interne, analizată de CNE, reproduce, cu modificări minore, lucrarea de doctorat a acestuia, susținută la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

În ianuarie, Comisia de Etică a UBB a stabilit că lucrarea de doctorat a lui Bode e „profund viciată” de plagiat și i-a cerut să retragă de pe piață cartea.

Recent, însă, Consiliul de Etică, aflat în subordinea Ministerului Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, colegul de partid al lui Bode, a stabilit că nu poate fi vorba de plagiat în cartea ce reproduce lucrarea de doctorat plagiată.

Culmea, și Comisia de Etică a UBB și Consiliul de Etică aveau la momentul deciziilor același șef – pe profesorul Dacian Dragoș.

Șercan precizează totuși, într-o postare pe Facebook, faptul că Dragoș „s-a recuzat și nu a participat la ședința în care plagiatorul Bode a fost spălat de plagiat”.

După verdictul de neplagiat dat de CNE, Dacian Dragoș a demisionat de la conducerea Consiliului, motivând prin „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”.

De altfel, și el a remarcat situația ciudată de a conduce două organisme, din care una a dat verdict de plagiat și una de neplagiat: „Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare”.

Ce dovezi a ignorat CNE ca să-l spele de plagiat pe Bode

În articolul din PressOne, jurnalista Emilia Șercan detaliază dovezile ce demonstrează că Lucian Bode a plagiat în cartea sa, dovezi ignorate de CNE.

Cât a plagiat Bode în cartea sa:

  • Capitolul I – dovezi de plagiat în 12 pagini.
  • Capitolul II – 14 pagini în care există secvențe de text plagiate, la care se adaugă ilustrații plagiate.
  • Capitolul III – în 19 pagini există conținut text plagiat, la care se adaugă paginile cu imagini plagiate (aici Bode plagiază și din documente oficiale, emise în special de Comisia Europeană).
  • Capitolul IV – din 27 de pagini, în 18 există conținut plagiat. Aproape toate secvențele plagiate sunt în blocuri mari de texte, unele de patru sau chiar cinci pagini consecutive, explică Emilia Șercan.
  • Capitolul V – Lucian Bode plagiază conținut în cel puțin 15 pagini

Jurnalista mai notează că Lucian Bode l-a plagiat inclusiv pe îndrumătorul său de doctorat, Adrian Ivan, profesor la UBB și rectorul Academiei Naționale de Informații a Serviciului Român de Informații (SRI).

De asemenea, ministrul de Interne a copiat inclusiv din Programul de Guvernare 2017 – 2020 al PSD-ALDE, care însumează aproape patru pagini consecutive, de la 201 la 204, și din Programul de Guvernare – Reclădirea Națională al Partidul Național Liberal (2015).

Emilia Șercan mai acuză CNE că a ignorat și dovezile că multe dintre ilustrațiile, graficele și imaginile din carte au fost plagiate.