Jurnalista de investigație Emilia Șercan a prezentat, marți, dovezile de plagiat din cartea ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), dovezi pe care Consiliul Național de Etică (CNE) le-a ignorat pentru a-l putea declara neplagiator.
CNE a dat verdictul de neplagiat, deși a analizat doar 27 de secvențe de text și a constatat încălcări ale normelor de etică în 26 dintre ele. Potrivit jurnalistei, Consiliul de Etică nu a folosit cuvântul „plagiat”, tocmai pentru a-l spăla pe Bode, camuflând încălcările eticii în cercetarea științifică sub diferite formulări precum:
– “textul este preluat din sursa necitată”;
– “o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimele”;
– “nu s-au folosit ghilimelele”;
– imaginea “nu a fost găsită îl alte publicații, probabil că este originală”.
„Cu această poveste de mușamalizare grosolană a plagiatului unui politician, se consumă un nou episod rușinos pentru mediul universitar”, susține Emilia Șercan, într-o postare pe Facebook.
Într-un articol pentru PressOne, cel în care expune dovezile, jurnalista a mai remarcat faptul că acest Consiliu „a reușit o uluitoare performanță: să confirme că un autor a încălcat în mod sistematic legislația și normele de etică într-o lucrare științifică, dar în final să declare lucrarea ca neplagiată”.
Cartea ministrului de Interne, analizată de CNE, reproduce, cu modificări minore, lucrarea de doctorat a acestuia, susținută la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.
În ianuarie, Comisia de Etică a UBB a stabilit că lucrarea de doctorat a lui Bode e „profund viciată” de plagiat și i-a cerut să retragă de pe piață cartea.
Recent, însă, Consiliul de Etică, aflat în subordinea Ministerului Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, colegul de partid al lui Bode, a stabilit că nu poate fi vorba de plagiat în cartea ce reproduce lucrarea de doctorat plagiată.
Culmea, și Comisia de Etică a UBB și Consiliul de Etică aveau la momentul deciziilor același șef – pe profesorul Dacian Dragoș.
Șercan precizează totuși, într-o postare pe Facebook, faptul că Dragoș „s-a recuzat și nu a participat la ședința în care plagiatorul Bode a fost spălat de plagiat”.
După verdictul de neplagiat dat de CNE, Dacian Dragoș a demisionat de la conducerea Consiliului, motivând prin „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”.
De altfel, și el a remarcat situația ciudată de a conduce două organisme, din care una a dat verdict de plagiat și una de neplagiat: „Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare”.
În articolul din PressOne, jurnalista Emilia Șercan detaliază dovezile ce demonstrează că Lucian Bode a plagiat în cartea sa, dovezi ignorate de CNE.
Jurnalista mai notează că Lucian Bode l-a plagiat inclusiv pe îndrumătorul său de doctorat, Adrian Ivan, profesor la UBB și rectorul Academiei Naționale de Informații a Serviciului Român de Informații (SRI).
De asemenea, ministrul de Interne a copiat inclusiv din Programul de Guvernare 2017 – 2020 al PSD-ALDE, care însumează aproape patru pagini consecutive, de la 201 la 204, și din Programul de Guvernare – Reclădirea Națională al Partidul Național Liberal (2015).
Emilia Șercan mai acuză CNE că a ignorat și dovezile că multe dintre ilustrațiile, graficele și imaginile din carte au fost plagiate.