Cum a fost suspendat președintele Traian Băsescu în Parlament: Vezi principalele momente (VIDEO)
UPDATE 21.07: Crin Antonescu a propus ca data referendumului pentru demiterea președintelui să fie 29 iulie. Întrebarea de pe buletinele de vot va fi următoarea: „Sunteți de acord cu demiterea președintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Parlamentarii au fost de acord cu data referendumului, propusă de șeful Senatului.
UPDATE 21.04: Georgian Pop a anunțat că președintele Traian Băsescu a fost suspendat cu 256 de voturi „pentru” și 114 voturi „împotrivă”.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Vezi AICI detalii despre suspendarea președintelui
UPDATE: 20.56: Liberalul Radu Rușanu a anunțat că au fost 258 de voturi pentru suspendarea președintelui.
UPDATE 20.51: Votul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu s-a încheiat. Rezultatele vor fi anunțate în scurt timp.
UPDATE 20.45: Se așteaptă peste 250 de voturi pentru suspendarea președintelui, mult peste necesarul de 217, potrivit unor surse din PDL citate de Hotnews.
Vezi AICI LIVE VIDEO din Parlament
UPDATE 20.29: Crin Antonescu a declarat în fața jurnaliștilor că nu are nevoie de „hârtii”, pentru a-și ține promisiunea de a demisiona. Antonescu s-a referit la declarația președintelui din timpul discursului din Parlament, unde Traian Băsescu a prezentat o foaie pe care Antonescu ar urma să o semneze și astfel să își prezinte demisia în cazul în care șeful statului ar câștiga referendumul.
„Va las aici o foaie pe care să vă scrieți ce ați promis: demisia, dacă eu voi câștiga referendumul”, a declarat Traian Băsescu.
Ca răspuns la această afirmație, Antonescu a declarat: „N-am nevoie de hârtii ca să îmi țin promisiunea”.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 20.09: Votul pentru suspendarea președintelui a început. Votul este secret, cu bile.
UPDATE 20.08: Premierul Victor Ponta a calificat drept „jenant” discursul din Parlament al preşedintelui Traian Băsescu, precizând că șeful statului trebuie să răspundă în fața poporului. „Preşedintele are de dat socoteală poporului şi nu am lăsat să se împlinească dorinţa lui de a murdări toate instituţiile„, a spus șeful Guvernului.
UPDATE 20.05: Președintele Senatului, Crin Antonescu a citit proiectul de Hotărâre care prevede suspendarea lui Traian Basescu din funcția de președinte.
UPDATE 19.58: Traian Băsescu și-a încheiat discursul și a părăsit plenul Parlamentului, în aplauzele celor din sală. Șeful statului va aștepta rezultatul votului la Palatul Cotroceni. În scurt timp începe votul la Palatul Parlamentului.
UPDATE 19:47: Potrivit unor surse parlamentare citate de Hotnews, referendumul referitor la suspendarea președintelui ar urma să aibă lor pe data de 29 iulie.
UPDATE 19.47: Președintele Traian Băsescu susține un discurs în plen. „Mă acuzați că am dezbinat și am să vă aduc aminte un element important: nu toți am semnat un pact pentru educație care a dus la noua lege a educației”, a spus șeful statului.
„Ați vorbit de dictatură. Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției funcția de prim ministru? Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției cel mai puternic serviciu de informații interne? Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției șefia singurului serviciu de informații externe? E, dacă nu ați văzut, mai căutați dictatori”, a spus președintele.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 19:42: Președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat, la ieșirea din plenul Parlamentului: „După discursul final al președintelui Basescu se va vota cererea de suspendare. Va fi vot secret cu bile. După anaunțarea rezultatului și publicarea în Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, în cadrul de 30 de zile de la data suspendării”.
Întrebat dacă USL a semnat un nou protocol cu UNPR, Zgonea a declarat: „Nu am nicio informație despre așa ceva.”
Întrebat dacă USL se bazează pe mai mult de 217 voturi, de cât este nevoie pentru suspendarea președintelui, Zgonea a declarat: „Da, cu siguranță”.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 19.33: Călin Popescu-Tăriceanu și-a încheiat discursul din Parlament. Urmează senatorul PDL Dumitru Staicu. Traian Băsescu s-a întors în plen.
UPDATE 19.27: Liderul UDMR Kelemen Hunor se află la grupul parlamentar PSD și negociază votul în favoarea suspendării. Potrivit unor surse, USL și-ar fi asigurat votul UDMR și UNPR pentru suspendarea lui Traian Băsescu.
UPDATE 19.24: Călin Popescu-Tăriceanu a luat cuvântul în cadrul plenului, după un discurs al lui Gheorghe David (PDL). Trăian Băsescu a plecat din nou din sala de plen.
„Nimeni nu are dreptul să spună ‘statul sunt eu’. Instituțiile trebuie să funcționeze în continuare indiferent cine le conduce la un moment dat. Consider că uzurparea puterilor Executivului de către președinte este foarte gravă. Constituția noastră stabilește clar că Parlamentul cenzurează actele Guvernului. Președintele nu este supus controlului parlamentar”, a spus Tăriceanu.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 19.19: Potrivit unor surse din cadrul USL citate de cotidianul Adevărul, USL și-ar fi asigurat voturile pentru suspendare din partea UDMR și UNPR, în urma unor negocieri cu aceste partide. USL speră să adune aproximativ 250 de voturi pentru suspendarea președintelui, față de necesarul de 218. Cele trei partide din USL au împreună 215 voturi.
Premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, au negociat vineri cu liderii UDMR și UNPR.
UPDATE 19:07: Senatorul independent Mircea Geoană a susținut un discurs în fața Parlamentului. Urmează deputatul independent Marian Săniuță.
„Cred că trebuie nu să privim înapoi cu mânie, ci cu înțelepciune. Un nou președinte interimar și peste câteva luni un nou președinte al României vor putea să demonstreze că se poate mai bine. L-aș cita pe Abraham Lincoln care spunea că poți să îi păcălești pe toți pentru o perioadă, dar nu poți să îi păcălești pentru totdeauna. Aici am ajuns la finalul de mandat al lui Traian Băsescu”, a declarat Geoană.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 18:58: Președintele Traian Băsescu și liderul PDL Vasile Blaga au purtat o discuție la Sala I. G. Duca de la Palatul Parlamentului. Președintele s-a întors apoi în plen.
UPDATE 18:48: Senatorul PSD Dan Șova a susținut un discurs în plen, în care a afirmat că președintele Traian Băsescu nu acceptă dialogul nici în „penultimul act” al existenței sale politice.
„Președintele, nici în penultimul act al existenței sale politice, nu acceptă dialogul și dezbaterile. A spus că nu poate coabita cu PNL și PSD. E firesc, pentru că nu poate coabita cu oameni liberi. Domnia sa poate coabita doar cu slugi, cu cei care îl ascultă orbește”, a declarat Șova.
UPDATE 18.45: Cezar Preda și-a încheiat discursul în Parlament. A urmat deputatul independent Daniel Oajdea (fost deputat PDL), cu un scurt discurs, după care a luat cuvântul senatorul PSD Dan Șova.
UPDATE 18.38: Cezar Preda i-a criticat pe liderii USL în timpul discursului său din plen. „Dumneavoastră v-ați aliat tocmai cu acea parte a FSN pe care o conducea Iliescu. România este lovită crunt în fibra sa a doua oară în cei 22 de ani de libertate. Batrânul edec, Ilici al României și securiștii miliardari au lovit în țara noastră cu mineriada. Azi păpușarii lovesc din nou cu golaniada”, a declarat prim-vicepreședintele PDL.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 18.38: Reprezentanții UNPR, cei ai minorităților și deputații independenți nu au dorit să ia cuvântul. Urmează prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda.
UPDATE 18.36: Crin Antonescu și-a încheiat discursul în Parlament. Urmează deputatul UDMR Marton Arpad.
UPDATE 18.21: Președintele Senatului, Crin Antonescu, susține un discurs în fața Parlamentului. „Domnule președinte al României, cred că există măcar în momentul acesta un lucru care ne unește: dorul de Emil Boc. Dumneavoastră îi duceți dorul premierului Emil Boc, eu duc dorul discursurilor parlamentare ale domnului Boc. Parlamentul nu e un tribunal, hotărârea pe care o vom lua azi nu e o sentință. Este una dintre cele mai frumoase zile ale vieții politice românești, în ciuda tensiunii. Reuniți aici, indiferent de verdict, nu dăm nicio lovitură de stat, nu atăcam nicio instituție, ci ne aflăm în miezul exercițiului democratic, constituțional și parlamentar”, a spus Antonescu în plenul Parlamenului.
„Noi dorim să vă suspendam azi. În realitate, dumneavoastră v-ați autosuspendat de ani buni din funcția de președinte. România nu a avut președinte pentru că nu a avut garant în persoana lui Traian Băsescu decât pentru camarila coruptă a domniei sale și a PDL, pentru că nu a avut mediator, și cum putea avea când președintele s-a transformat în singura putere a acestui stat”, a mai spus șeful Senatului.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 18:17: Președintele Traian Băsescu a plecat din plenul Senatului în timpul discursului lui Crin Antonescu. „Acum mă duc să fumez o țigară”, a le-a spus președintele jurnaliștilor.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 18.17: Președintele democrat-liberalilor și-a încheiat discursul în ședința Parlamentului. Urmează Crin Antonescu.
UPDATE 18.07: Liderul PDL Vasile Blaga susține un discurs în plenul Parlamentului. „România trece prin momente dificile. Zi de zi, instituțiile fundamentale ale statului sunt atacate, în dispreț față de români si decredibilizând Româania în plan internațional. Ceea ce se întamplă astăzi în România nu este decât o luptă a noii puteri, dorința unor oameni de a acapara puterea totală. (…) Acest Guvern nechibzuit este în stare să ne aducă până la toamnă în sapă de lemn”, a declarat Blaga.
Blaga a calificat demersul de suspendare a președintelui drept unul „ipocrit și hilar”.
„Guvernul României e condus astăzi de un doctor în furt intelectual. Ponta copy paste a făcut înconjurul lumii, făcând de rușine românii de pretutindeni. Zilele acestea treceți cu șenilele peste România, peste toate instituțiile democratice ale statului”, a declarat liderul democrat-liberalilor.
Vasile Blaga a lansat un apel la adresa PDL, UNPR și minorităților, cărora le-a transmis să nu pună „umărul la răsturnarea democrației din România”.
„Astăzi trebuie să apărăm drepturile și libertățile cetățenești, supremația legii”, a spus Blaga.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
UPDATE 18.04: Crin Antonescu a supus la vot cererea lui Mircea Toader ca avizul CCR să fie citit în plenul Parlamentului. Propunerea a picat la vot cu 234 de voturi.
UPDATE 17.56: Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, și președintele Senatului, Crin Antonescu, au o dispută pe procedură, deputatul PDL solicitând citirea avizului CCR privind suspendarea președintelui.
UPDATE 17.37: Președintele Traian Băsescu a susținut un discurs în plenul Parlamentului. „Am luat notă de avizul CCR și m-am bucurat constatând că în acest aviz Curtea nu constată nicio abatere a președintelui care să justifice suspendarea așa cum ea este prezentată în Art. 95 din Constituție.”, a spus președintele.
„Se pare că eu nu reușesc să coabitez cu PSD și PNL. În 2007, când Guvernul liberal era în parteneriat cu PSD, ați recurs la suspendarea președintelui, acum vă aflați din nou la guvernare împreună și primul lucru de care ați considerat că trebuie sa va ocupați este suspendarea președintelui. Ca să ajungeți la suispendare, trebuia să recurgeți la suspendarea Avocatului Poporului.”, a mai declarat șeful statului.
Vezi AICI discursul integral al președintelui Traian Băsescu.
Traian Băsescu a declarat că există lucruri mai importante decât atingerea „scopurilor politice”, și anume stabilitatea și reputația țării.
„Sunt lucruri mai importante decât atingerea scopurilor politice și unul infinit mai important este stabilitatea și reputația țării. Ceea ce faceți de două săptămâni nu reprezintă nimic altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispoziția USL. Eu cred că e o greșeala și va avea consecințe pe termen lung. Vă asigur că ori nu aveți o evaluare corectă asupra a ceea ce faceți, ori o aveți și nu vă pasă pentru că e mai important să puneți mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiție, pentru a vă apăra penalii. Obiectivul principal pe care îl aveți e să puneți sub control justiția Vine rândul domnului Voiculescu, din câte am citit în presă”, a declarat Traian Băsescu.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
„Refuzați să duceți la îndeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia să ajungem la 300 de parlamentari, iar crearea acestei revoluții între ghilimele, violente din punct de vedere legislativ, credeți că acoperă acest deficit de responsabilitate față de poporul pe care pretindeți că îl reprezentați. Mă acuzați că nu am respectat deciziile CCR, dar minciuna trebuie să fie și ea în niște limite acceptabile. Ca să nu fie minciună această afirmație, ar fi posibil să fie probată. Dacă îmi dați un singur exemplu când nu am respectat deciziile CCR. Poate am făcut greșeala să le comentez, dar să nu le respect, niciodată”, a mai spus președintele.
Șeful statului susține că situația politică din ultimele zile va avea efecte negative asupra posibilității României de a atrage investiții străine.
„Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment în ce privește atracția României pentru investiții străine. Profit de acest subiect să vă spun tuturor că dacă veți tergiversa proiecte, dacă nu veți accelera viteza de absorbție a fondurilor europene, dacă nu veți da drumul la investiții străine în minerit, vă asigur că nu există soluție să alimentați bugetul fondului de pensii”, a mai spus președintele.
UPDATE 17.18: Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a fost primul care a susținut un discurs în plenul Parlamentului la ședința de vineri. Acesta a prezentat o sinteză a actului de suspendare a președintelui. „Referendumul popular este necesar pentru că există o listă importantă de încălcări ale Constituției. Președintele Traian Băsescu a uzurpat rolul primului ministru și s-a substituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului”, a spus deputatul PNL.
Vezi AICI textul integral al cererii de suspendare a președintelui
UPDATE 17.09: Ordinea de zi a ședinței Parlamentului a fost aprobată. Crin Antonescu a anunțat că 318 parlamentari sunt prezenți la lucrări. Președintele Traian Băsescu poate interveni în dezbateri în orice moment, timpul intervenției sale nefiind limitat. Grupurile parlamentare vor dispune urmatorii timpi pentru dezbateri: PDL – 24 de minute, PSD – 22 minute, PNL – 13 minute, UDMR – 45 minute, UNPR – 5 minute, minorități – trei minute.
UPDATE 17.17: Președintele Senatului, Crin Antonescu, a deschis ședința Parlamentului.
UPDATE 16.54: Președintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament. Șeful statului va participa la dezbateri în ședința de plen a celor două Camere, unde se va vota cererea de suspendare formulată de USL. Curtea Constituţională a evitat să dea un răspuns clar în ceea ce privește suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. „Eu sunt gata. Când vreţi, să-i dăm drumul„, a spus șeful statului.
UPDATE 16.48: Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Parlamentului, unde vineri se dă votul pentru suspendarea a președintelui Traian Băsescu.
Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-au reunit vineri pentru a analiza avizul Curţii Constituţionale. La ora 17.00, parlamentarii își vor exprima votul asupra cererii de suspendare a președintelui. Plenul va decide soarta preşedintelui Traian Băsescu, care este aşteptat şi el la această ședință.
Între timp, magistraţii Curţii Constituţionale au evitat un aviz clar asupra cererii de suspendare şi au lăsat la latitudinea Parlamentului această decizie. Deși CCR s-a pronunțat pe fiecare din cele șapte capete de acuzare, nu a acordat și un aviz final.
PDL nu va vota pentru suspendarea președintelui. Pentru suspendare sunt necesare 216 voturi. UNPR a anunțat că nu votează suspendarea.
Șeful statului este aşteptat în Parlament pentru a răspunde acuzaţiilor aduse. La finalulul dezbaterilor, aleşii vor vota cererea formulată de USL. Conform legii fundamentale, şeful statului poate fi suspendat cu votul majoritaţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
„În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, se arată în textul Constituției.
Dacă acest lucru se va întâmpla, în maxim 30 de zile va fi organizat un referendum pentru demiterea președintelui. Acesta a mai trecut prin această situaţie în 2007, însă a fost revalidat în funcţie de către alegători cu aproape 80% din voturi.
Cât timp preşedintele va fi suspendat, prerogativele sale îi revin liderului Senatului, Crin Antonescu. Atribuţiile acestuia vor fi însă limitate. Astfel, preşedintele interimar nu se poate adresa Parlamentului şi nu poate dizolva legislativul.
În cazul în care Băsescu va fi demis în urma referendumului, în maxim trei luni vor fi organizate alegeri pentru desemnarea unui nou şef al statului.
Miercuri, Guvernul a decis că modifice Legea 47 privind atribuțiile Curții Constituționale, astfel că avizul asupra hotărârilor Parlamentului – inclusiv suspendarea președintelui – nu mai este obligatoriu, ci are doar caracter consultativ.