Criza gunoiului din Sectorul 1 a luat amploare de la o zi la alta, mulți bucureșteni reclamând faptul că de vină pentru situația creată este chiar primarul proaspăt ales, Clotilde Armand. Așa se face că cetățenii s-au mobilizat și au declanșat o campanie de strângere de semnături pentru demiterea edilului.
Deși nu a fost niciodată o temă de campanie, criza gunoiului din Sectorul 1 a fost declanșată brusc după ce Clotilde Armand a devenit primar. De la o zi la alta străzile au început să se umple de gunoaie, fără ca locuitorii Sectorului 1 să cunoască motivele care au dus la această stare de fapt. Pentru că nu au fost informați la timp, nice de către primarul Clotilde Armand, nici de către municipalitate, nemulțumirile au izbucnit în spațiul public când gunoaiele au început să zacă mormane, fără ca serviciul de salubrizare să intervină.
Curând cetățenii aveau să afle că toate problemele dezbătute în campania electorală au fost lăsate peste noapte în plan secund de către Clotilde Armand care a pornit un adevărat război cu Romprest, compania responsabilă cu serviciul de salubrizare din Sectorul 1. Deși acest conflict a fost justificat prin încheierea unui contract în care tarifele ar fi fost umflate de vechea administrație condusă de pesedistul Tudorache, Clotilde Armand nu a venit cu o alternativă, după ce Romprest nu a mai ridicat gunoiul aruncat la întâmplare de locuitorii Sectorului 1 pe domeniul public – așa numitele depozite necontrolate, pentru că municipalitatea a refuzat să mai plătească acest serviciu.
Acest detaliu a fost aflat mult prea târziu de către cetățeni. Abia după ce rețelele de socializare s-au inflamat, iar situația a devenit subiect de știri, Clotilde Armand a pornit pe Facebook un adevărat război al declarațiilor. Atacurile la adresa Romprest și la vechea adminsitrație au crescut de la o zi la alta, fără ca municipalitatea să găsească soluții alternative la haosul creat. Deși a invocat în repetate rânduri că prin acțiunea sa dorește să rezolve neregulile lăsate în urmă de vechea administrație PSD, acțiunile lui Clotilde Armand au fost interpretate de mulți cetățeni ca o încercare de a fabrica un pretext pentru a arăta cu degetul către vechea moștenire lăsată în urmă de Tudorache și pentru a-și ascunde propria incompetență. Asta pentru că în loc să rezolve o problemă, primarul a creat un adevărat haos în Sectorul 1, continuând cu încăpățânare doar să atace în spațiul public în stânga și în dreapta, fără să găsească soluții.
Prima postare pe contul de Facebook al lui Clotilde Armand în care face referire la problema gunoiului din Sectorul 1 apare pe data de 2 decembrie, la o lună după ce gunoaile nu au mai fost strânse de pe domeniul public. Atunci primarul a precizat că nu va ceda în acest război. Ea recunoștea că situația a fost creată prin refuzul de a mai respecta contractul și s-a plâns de prețurile ridicate ale serviciului de salubrizare:
“O spun foarte ferm: nu vom ceda în fața nimănui. Pe mine nu mă interesează cum au procedat înainte această companie și foștii edili, pe mine mă interesează să respecte contractul și legea. Din informațiile mele s-au trimis facturi către primărie la suprapreț. Acest serviciu de salubrizare ne costă un sfert din bugetul local anual. Este o sumă fantastică pe care comunitatea o plătește să fie curat în sector. Și vedeți cât de curat este… Am ajuns să le facem noi treaba astăzi în piața Amzei. Pe banii noștri”.
În aceeași postare, Clotilde Armand a recunoscut că din cauza mormanelor de gunoaie care s-au strâns cu zile bune înainte de anunțul ei, a fost nevoită să apeleze la ACTORI, VOLUNTARI și CETĂȚENI pentru stângerea gunoiului, încrezătoare că această criză poate fi rezolvată în acest fel, prin apelul la cetățeanul care deja plătește taxe și are pe cap propriile griji:
“Ajungem peste tot și curățăm orașul de gunoi. Vă promit că învingem nesimțirea celor care se cred deasupra legii”, a scris câteva zile mai târziu.
Curând însă optimismul inițial cu care a pornit la luptă a pălit după ce mormanele de gunoaie au continuat să se adune în tot Sectorul. Așa se face că Clotilde Armand a pus tunurile inițial pe Romprest, ulterior pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. După ce cetățenii au reclamat că situația a devenit insuportabilă, Clotilde Armand a încercat să se disculpe.
În primă fază a încercat să sugereze că Primăria Sectorului 1 nu este obligată să mai plătească serviciile de salubrizare, că nu are banii necesari, că facturile restante au fost lăsate de administrația Tudorache:
“Am scris în urmă cu câteva ore că Mafia poate fi învinsă și se pare că am supărat o mare companie de salubrizare pentru că am scris asta. Ba chiar a dat un comunicat de presă prin care se scuză că ne lasă de o lună gunoiul pe străzile din sector. Nu-mi dau sema de ce s-au supărat așa tare pentru că n-am nominalizat pe nimeni. În fine… este treaba lor de ce au aceste remușcări. Eu vreau să vă zic altceva.
Dragi locuitori ai Sectorului 1, de o lună de zile vedem pe străzile noastre o mizerie de nedescris. Este rodul fostei administrații care ne-a oferit acest ”cadou” de sărbătorile de iarnă. Acum, am discutat cu mai mulți specialiști și avem mai multe soluții. Le analizăm din momentul în care am ajuns în primărie și acționăm pe toate planurile. Avem în plan inclusiv crearea unei companii de salubrizare care să funcționeze în subordinea Consiliului Local. Să nu se mai repete situații atât de revoltătoare”, a scris Clotilde Armand, care a uitat să precizeze că ea este cea care a declanșat întregul război.
Cu toate acestea, dintr-o adresă transmisă de companiaRomprestcătre Primăria Sectorului 1 rezultă faptul că primarul ClotildeArmand nu spune adevărul atunci când vine vorba despre problema gunoiului. Primăriile de sectoare sunt cele care competențe exclusive privind în ceea ce privește înființarea, organizarea, atribuirea și derularea activității serviciului de salubrizare.
De asemenea, Autoritățile administrației publice locale au obligația să achite aperatorilor sumele convenite prin contract pentru prestațiile pe care aceștia le efectuează în beneficiul întregii comunități.
După ce și-a dat seama că situația a scăpat de sub control, Clotilde Armand a încercat chiar să sugereze că cetățenii care aruncă gunoiul în spații neamenajate ar fi de fapt de vină. Prin urmare edilul a mobilizat Poliția Locală pentru înteții controalele:
“Locul gunoiului menajer este în pubelă și nu pe stradă Am trimis această sesizare către Poliția Locală Sector 1. În baza mai multor sesizări, Poliția Locală Sector 1 a început de astăzi o amplă acțiune de identificare a deșeurilor depozitate ilegal și de informare a cetățenilor și agenților economici care își desfășoară activitatea în Sectorul 1 pentru a le reaminti aceste obligații legale”, a scris Clotilde Armanc pe Facebook.
Pentru că situația a degenerat, Primarul Capitalei Nicușor Dan și-a exprimat opinia despre criza gunoaielor de la Sectorul 1. Acesta a spuns că Primăria condusă de Clotilde Armand trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi. Clotilde Armand nu a întârziat să îi dea replica lui Nicușor Dan, pe care îl acuză că intervine pentru “a complica inutil lucrurile”. Mai mult, edilul sugerează într-un nou atac, de această dată la adresa lui Nicușor Dan, că Primăria Capitalei poate să preia sarcinile financiare pentru serviciul de salubrizare din sector.
“Așadar, putem trece peste decizia Curții de Conturi care a decis că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, putem trece peste faptul că nu avem buget votat și alocat pentru aceste facturi și nu putem face rectificarea bugetară din cauza deficitului de 1 miliard de lei, putem trece peste dosarul de la DNA privind creșterea nelegală a tarifelor.
Dar putem trece și peste faptul că am început să verificăm facturile emise de firma de salubrizare și am găsit analizând aparatele GPS ale mașinilor că serviciile facturate nu au fost prestate?!
Dacă putem face toate acestea atunci îl rog public pe domnul Primar General al Bucureștiului să ne trimită o dispoziție semnată/parafată de dumnealui prin care își asumă achitarea acestor facturi. Toți experții și tot aparatul Primăriei Sectorului 1 o să fie încântați. Vă promit că vom face tot posibilul și ne vom conforma. Până atunci îl rog să nu mai complice inutil lucrurile”
Sătui de tot acest scandal și de scuzele invocate de Clotilde Armand, cetățeni s-au mobilizat și au început să adune semnături pentru demiterea primarului. Locuitorii Sectorului 1 au inițiato petiție pentru demiterea primaruluiprin referendum.
Motivele demiteriiprimarului CLOTILDE MARIE BRIGITTE ARMAND sunt următoarele:
1.Nesocotirea de către aceastaa intereselor generale ale colectivităţii locale şi a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, în sensul în care, timp de peste două luni,a determinatîmpiedicareacolectăriideșeurilor/gunoiului menajer din sectorul 1, generând, în plină pandemie şi criza epidemico-sanitarade virusSARS-COV 2, reale focare de infecţie, punândastfelîn pericol sănătatea publică.
2.Încălcarea flagrantă, cu ştiinţa, a dispoziţiilor legale impuse de normele sanitare şi de mediu.
Pentrudemararea acestuidemers ne sunt necesare aproximativ 65.000 de semnături. Greu, dar nu imposibil. Cetăţenii responsabili ai Sectorului 1 se pot manifesta în mod legal pentru apărarea drepturilor şi intereselor proprii.
Garda de Mediuintervine la rândul ei în scandalul gunoaielor dinSectorul 1, după ce mai mulți cetățeni s-au revoltat că primarulClotilde Armandnu acționează pentru soluționarea problemei devenită insuportabilă.
Echipe din cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu a Municipiului București efectuează verificări vineri, inclusiv la administrația condusă în acest moment deClotilde Armand, au confirmat pentru B1.RO reprezentanții Gărzii de Mediu.
Ar fi verificate inclusiv contractele încheiate între Primăria Sectorului 1 și compania Romprest. Asta după ce compania nu mai ridică gunoiul aruncat la întâmplare de locuitorii Sectorului 1 pe domeniul public – depozitele necontrolate.