Deputatul Stelian Ion, vicepreședinte USR și fost ministru al Justiției, a declarat vineri, pentru B1 TV, că a existat un plan minuțios, elaborat în timp, prin care persoane influente, mai ales politicieni, să scape de acuzațiile de corupție și tragerea la răspundere. S-a încercat în 2017-2018 cu amnistia, apoi au existat unele decizii ale Curții Constituționale, iar recent a culminat totul cu adoptarea în Parlament, de către majoritatea PSD – PNL – UDMR, a Legii 304/2022, respectiv adoptarea unei Hotărâri, pe 22 decembrie, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit acestei legi și acestei hotărâri, judecătorii din completurile specializate care judecă dosarele de corupție vor fi numiți de acum de către președinții de instanțe. Evident, în foarte multe cazuri asta va înseamnă că în completurile respective va ajunge numai ”cine trebuie”.
Stelian Ion a mai spus că, tot din cauza acestor noi dispoziții, multe dintre dosarele de corupție deja aflate în instanțe vor fi luate de la completurile care le judecă și date la completurile noi, constituite după cum doresc șefii de instanțe. Adică judecătorii incomozi vor fi lăsați fără dosare. Practic, asta va însemna reluarea de la zero a proceselor. În cazul multora va și interveni prescripția și, astfel, cei vizați vor scăpa de acuzații.
La aceste noi prevederi se adaugă și altele care, de asemenea, au dus la închiderea a numeroase dosare de corupție. Prin această strategie, practic, a fost sabotată lupta anticorupție și mulți corupți au scăpat și vor scăpa de tragerea la răspundere.
Stelian Ion a mai precizat că la punerea în practică a acestui plan au contribuit din plin președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), în ciuda pozițiilor lor oficiale privind susținerea luptei anticorupție.
De asemenea, fostul ministru USR a criticat, din nou, noile Legi ale Justiției în ansamblu, reproșând faptul că acestea concentrează întreaga putere din sistemul judiciar în mâinile câtorva oameni. De altfel, Ion a criticat aceste legi încă dinainte de adoptarea și promulgarea lor. Stelian Ion i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis, la vremea respectivă, să nu promulge legile, ci să aștepte întâi avizul Comisiei de la Veneția. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Sunt „foarte multe chestiuni criticabile. În cele din urmă, a fost emis un aviz al Comisie de la Veneția, dar doar parțial, pe anumite chestiuni, nu pe toate articolele, fapt ce reprezintă o problemă.
Problema mare cu această lege, dar și cu celelalte două legi, că se completează una pe alta – legea referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și legea care reglementează activitatea CSM – este că ele concentrează puterea în mâna câtorva persoane din sistemul judiciar, între care președinții de instanțe.
Legile astea, care se doreau reforme cel puțin declarativ din partea ministrului Predoiu și a lui Iohannis au fost, în fapt, un mare regres. Au fost ambalate sclipitor și prezentate ca o reformă, dar nu sunt o reformă, ci un mare regres, că acolo au fost puse mai multe bombițe, chestiuni care la un moment dat se vor declanșa. Unele deja s-au declanșat și bagă sistemul judiciar în faliment, să spunem”, a declarat fostul ministru.
Stelian Ion a susținut că judecătorii care se vor pronunța în dosarele de corupție vor fi practic puși cu mâna de președinții de instanță. Asta înseamnă, evident, că dosarele vor ajunge ”unde trebuie”.
„Se dă posibilitatea, prin Legea 304 de anul trecut, ca partea asta de judecare a faptelor de corupție să se reseteze din temelie, în sensul că judecătorii care compun completurile care judecă faptele de corupție de la tribunale și curți de apel să fie numiți de președintele de instanță.
De exemplu, la Curtea de Apel București de Lia Savonea, ”marea doamnă” a justiției românești, care a avut și încă are, din păcate, o mare influență în domeniu, (va numi judecătorii din aceste completuri). Deci oameni puși cu mâna. Nu mai intră orice judecător. Înainte se considera că orice judecător de la instanța respectivă poate judeca fapte de corupție”, a susținut Ion.
Acesta l-a acuzat apoi direct pe Cătălin Predoiu (PNL), actualul ministru al Justiției, că a pus umărul, alături de Savonea, la crearea acestui mecanism de numire din pix a judecătorilor din completurile care judecă dosarele de corupție.
Stelian Ion a mai precizat că numirea acestor judecători va fi făcută de președintele de instanță cu un aviz al colegiului de conducere. Numai că acest aviz e doar consultativ.
Fostul ministru al Justiției a mai susținut că dosarele de corupție deja aflate pe masa judecătorilor nu vor mai rămâne la aceștia, ci vor fi date la completurile constituite după cum vrea președintele de instanță. Asta înseamnă practic reluarea proceselor și chiar prescrierea faptelor în spețele în care deja s-a scurs timpul.
„Problema foarte mare că se încalcă și principiul continuității completurilor de judecată. Asta înseamnă că și dosarele în curs, de cele mai multe ori, vor fi preluate de alți judecători. Deci li se vor lua dosarele judecătorilor care sunt incomozi”, a subliniat deputatul USR.
Fostul ministru a mai precizat că Hotărârea CSM din 22 decembrie, pentru adoptarea Regulamentului de ordine interioară a instanțelor, nu doar recomandă, ci chiar impune constituirea completurilor de o asemenea manieră.
De altfel, Stelian Ion a acuzat direct că a existat un plan detaliat de impunere a unor noi reguli în sistemul judiciar, care să ducă practic la prescrierea unor dosare. Deci care să-i scape pe unii de acuzațiile de corupție.
„Am convingerea fermă că a fost o chestie gândită minuțios, elaborată în timp. Au încercat pe toate căile: cu amnistia în 2017 -2018, au mai venit unele decizi CCR, cele referitoare la întreruperea prescripției răspunderii penale. Toate duc la acest rezultat teribil.
Peste astea se așază zeci și zeci de articole neconstituționale, unele ghidate politic, altele pe bună drepotate declarate neconstituționale. E, în definitiv, opera lui Predoiu. O zecime din Codul de Procedură Penală a fost declarată neconstituțională de CCR, ceea ce, în parte, e explicabil prin anumite pârghii politice a unora care au mare influență, mai ales politiceni, altele se explică prin argumente solide”, a mai declarat Stelian Ion (USR), fost ministru al Justiției, pentru B1 TV.