Culisele modificării Legii referendumului: Cum s-a asigurat Guvernul Ponta că suspendarea președintelui va fi dusă la bun sfârșit
O hotărâre luată de Guvernul Ponta în plin proces de suspendare a şefului statului schimbă lucrurile când vine vorba de organizarea referendumului organizat pentru demiterea președintelui. Dacă până acum ca prag de validare a referendumului se impunea să se ia în calcul jumătate plus 1 din numărul total al alegătorilor, de această dată va fi altfel: 50 % plus 1 din numărul voturilor exprimate. De atât este nevoie acum pentru că președintele Traian Băsescu să poata fi demis în cadrul referendumului ce ar putea avea loc pe 29 iulie. Decizia a fost luată de Guvernul Ponta printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de executiv.
O altă modificare adusă Legii referendumului prevede că românii aflaţi în afara graniţelor îşi pot exprima votul în cazul organizării unui referendum.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a explicat că Guvernul a eliminat astfel o discriminare care aducea „atingeri grave” drepturilor cetăţeneşti.
„Am eliminat din textul legii acea prevedere care interzicea exprimarea dreptului constituţional de care vorbeam, acela de a vota, cetăţenilor din afara graniţelor. Urgenţa este motivată şi de faptul că probabil de poimâine trebuie să începem calendarul pentru demararea unui referendum”, a explicat Mircea Dușa.
Ministrul a explicat de ce nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum şi în cazul primarilor, care nu pot fi demişi decât printr-un referendum la care iau parte cel puţin jumătate plus unu din cetăţenii respectivelor localităţi.
„O să o facem prin lege. Nu există acum momentan o urgenţă pentru organizarea unui referendum local”, a mai spus Dușa.
Pentru referendumul care ar putea fi organizat în urma votului de vineri din Parlamentul României, se vor folosi datele recensământului de acum 10 ani.
„Institutul Naţional de Statistică nu a publicat oficial rezultatul recensământului, practic în acest moment se vor folosi listele electorale şi alegătorii, conform recensământului de acum 10 ani”, a mai explicat Mircea Dușa.