Vestea că Traian Băsescu a cerut desecretizarea arhivei în dosarul ICE Dunărea nu este tocmai bună pentru Dan Voiculescu. Şi asta pentru că, potrivit ziarului Evenimentului Zilei, numele mogulului apare în respectivele arhive. Mai exact, modul în care Voiculescu a făcut avere după anul 1989 prin intermediul firmei Crescent, aceeaşi firmă din Cipru pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut o comisie rogatorie.
Firma Crescent avea în derulare în anul 1989, în momentul Revoluţiei, o serie de operaţiuni de export de tablă, ţevi şi oţel cu plată la 120 de zile de la livrare. Marfa exportată de Crescent era livrata de ICE Metal Export Import şi de ICE Dunărea, intreprinderile care urmau să încaseze contravaloarea exporturilor, scriu jurnaliştii de la EVZ. Numai că, la expirarea termenelor de plată, adică februarie, respectiv aprilie 1990, Crescent nu a virat niciun ban.
Ar fi vorba despre 300 de milioane de dolari, contravaloarea a unei încărcături de 38 de mii de tone de țeavă și oțel care au plecat din portul Constanța cu destinațiile Statele Unite ale Americii, Turcia, Egipt și Canada. Dar pentru că nu există facturi, note de realizări, declaraţii vamale de export sau alte documente care să probeze plata încărcăturilor nu se știe nici ce s-a întâmplat cu banii pe care firma Crescent trebuia să îi plătească.
Un lucru este însă cert, după decembrie 1989, Crescent Cipru a devenit acţionar la firmele din România ale lui Dan Voiculescu, inclusiv la imperiul media Intact care acum în acte aparţine fiicelor omului de afaceri. De asemenea, în documentul citat de EVZ și care este cuprins în arhivele ICE Dunărea, se face referire la faptul că Dan Voiculescu a vândut în decembrie 1989 patru nave ale firmei Crescent.