CTP: PNL a greșit totul. Tot ce a făcut de un an încoace a fost eronat. Noua guvernare PSD nu va schimba nimic. Social-democrații au câștigat incitând la ură împotriva străinilor

Publicat: 12 12. 2016, 13:35
Foto: gandul.info

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susține că rezultatul alegerilor parlamentare de duminică nu este o surpriză. Noua guvernare PSD nu va schimba nimic, iar PNLse află în cea mai proastă situație politică din ultimii 150 de ani, consideră CTP.

Cristian Tudor Popescu a declarat pentru Știrile PRO TV că liberalii nu pot avea pretenția să formeze noul guvern în condițiile rezultatelor pe care le-au obținut.

„Problema principală e PNL, care se va găsi într-o situație mult mai proastă decât USR. La 20% nu prea mai sunt discuții de formare a guvernului, nu poți să ai pretenții. Oricât ar încerca președintele să intervină, nu are marja de joc. (…) PNL a greșit totul. Tot ce a făcut de un an încoace a fost eronat. Cum să mai aibă oamenii încredere? Cum să perceapă oamenii PNL ca serios după tarantela din alegerile locale, cu candidatul la Primăria Capitalei. Atunci și-a pierdut credibilitatea, oamenii s-au uitat „cine-s ăștia, dom’le? Ăștia nu-s în stare”. Cel mai autodistrugător mesaj pentru un partid nu e să stârnească teama, e să stârneasca râsul. PNL e în cea mai proasta situație politică de 150 de ani încoace”, a declarat CTP.

De asemenea, jurnalistul susține că șefa PNL, Alina Gorghiu ar trebui să-și prezinte demisia.

„Dacă e să ne adăpăm din inteligența doameni Gorghiu, se joacă până în ultima secundă. Putea să iasă din istoria politică dându-și demisia. Pentru că așa a promis, dacă nu face guvernarea cu premier Cioloș. La acest rezultat trebuia să închida gura și să o deschidă doar pentru această frază”.

În ceea ce privește rezultatul obținut de PSD, Cristian Tudor Popescu afirmă că cel mai grav este faptul că social-democrații au ajuns să câștige incitând la ură împotriva străinului, ne-românului.

"Noua guvernare PSD nu va schimba nimic. Ce s-a întâmplat în seara asta nu e o surpriză. Din 1990 și până acum, PSD nu a pierdut niciun singur rând de alegeri. Când nu a făcut guvernarea, nu a făcut-o din cauza unei combinații pe partea dreapta, dar ca partid a câștigat întotdeauna alegerile în această țară. (…) Ce e grav e platforma cu care a câștigat PSD de data aceasta – incitarea la ură împotriva străinului, ne-românului. Asta a fost platforma emoțională, restul sunt cifre. Nimeni nu voteaza cifre, voteaza figuri și emotii, iar figura a fost Soros, emoția a fost „să ne luăm țara înapoi”. (…) Aceasta bazaconie cu străinii care ne invadează, cu Bruxelles-ul – e prima dată când au un discurs anti-european”, susține jurnalistul.

CTP a vorbit și despre faptul că efectul produs de tragedia de la Colectiv nu s-a mai făcut simțit în cazul alegerilor de duminică. Jurnalistul pune acest fapt pe seama a ceea ce el numește un comportament specific românesc.

„Așa este comportamentul românesc, ce s-a întâmplat anul trecut a fost un soi de tresărire prin somn. Am țipat un pic prin somn, am dat din mâini, am dat din picioare, apoi am recăzut în adormire. Politicienii au așteptat cu răbdare să se consume efectul manifestațiilor de anul trecut. Eu am așteptat să văd niște noi partide, ieșite din sânul societății civile, care să-i concureze pe clasici. Acest pas nu a fost făcut. Sunt popoare care au vocația revoltei, transformată în revoluție. Noi ne oprim la nivelul revoltei”, consideră CTP.

Cât despre prezența la votul de duminică, jurnalistul afirmă că românii au dat un ”vot al resemnării”.

”Ruralul s-a diminuat constant. Supremația urbanului nu influențează modul de a vota. (…) Cine să scoată tinerii? Ei de obicei vin la vot doar în numar mic. Nu avem emoție în campania asta, nu avem personaje de anvergură, avem epigoni. (…) Este un vot al resemnării, al adormirii. E foarte greu să mobilizezi oamenii în această țară pentru soluții colective”, a mai declarat Cristian Tudor Popescu.