Csoma Botond (UDMR): Ar fi o prostie să comasăm parlamentarele cu turul 2 al prezidențialelor. Am crea un avantaj net pentru partidele care ajung cu candidații lor în turul 2 (VIDEO)

Csoma Botond (UDMR): Ar fi o prostie să comasăm parlamentarele cu turul 2 al prezidențialelor. Am crea un avantaj net pentru partidele care ajung cu candidații lor în turul 2 (VIDEO)
Foto: Facebook @ Csoma Botond

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat că UDMR a propus, la consultările de la Guvern, ca alegerile prezidențiale să aibă loc undeva în octombrie, dar din ce a văzut, se conturează ideea ca acestea să se desfășoare în noiembrie. El a insistat că parlamentarele n-ar trebui comasate cu vreun tur al prezidențialelor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Csoma Botond: Nu trebuie comasate prezidențialele și parlamentarele

„Dl Ciolacu nu poate decide singur, că fără PNL nu poate. Dacă ar fi putut, ar fi făcut până acum. (…) Deci tot în coaliție trebuie să se tranșeze această problemă. Noi am propus o dată din octombrie. Această propunere a fost în acord cu proiectul de lege pe care l-am propus și a și fost promovat în Parlament, că prezidențialele pot fi organizate cu 90 de zile înainte de terminarea mandatului președintelui.

Cred că se se conturează o dată din noiembrie, după cum am văzut. Nu știu sigur, dar după cum am văzut asta se va contura.

Noi am spus că ar fi o prostie să se țină simultan alegeri prezidențiale și parlamentare, indiferent că se va comasa cu turul 1 sau 2 de la prezidențiale. Ideea e că aceste două alegeri ar trebui separate. Nu știu ce decizie va lua coaliția, totuși alegerile prezidențiale în ultimii 20 de ani n-au fost în aceeași dată cu parlamentarele. Sunt două instituții totalmente diferite.

Am văzut și la comasarea din 9 iunie. Cred că, în afară de UDMR, nimeni n-a vorbit de teme politice care țin de Parlamentul European. În acest sens, n-ar fi indicat ca prezidențialele să fie în aceeași dată cu parlamentarele”, a declarat liderul deputaților UDMR.

Csoma Botond: E ciudat că nu știm nici acum data alegerilor

„E o situație total ciudată, ar trebui să știm odată data alegerilor, că totuși sunt niște alegeri foarte importante, atât cele parlamentare, cât și cele prezidențiale”, a continuat acesta.

Csoma Botond a mai afirmat că să comasezi turul 2 al prezidențialelor cu parlamentarele înseamnă să „creezi un avantaj net pentru acele partide care ajung cu candidații lor în turul 2”.

„E la mintea cocoșului, nu cred că ar trebui să ajungem în această situație și să privim alegerile prezidențiale doar din prisma faptului că două partide își pot crea anumite avantaje”, a mai afirmat Csoma Botond, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`