Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii acuză că, în ultima perioadă, puterea legislativă și executivă desfășoară o campanie concertată împotriva judecătorilor, cu referire la veniturile acestora.
„În ultima perioadă de timp asistăm la o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi bănești”, transmite Secția, printr-un comunicat postat pe site-ul CSM.
Aceasta mai notează că magistrații primesc banii în acord cu rolul pe care îl au într-o societate democratică, dar și ținând cont de restricțiile ce li se aplică prin lege.
„Sumele de bani reprezentând restanțe salariale cuvenite judecătorilor sunt consecința directă a sancționării prin hotărâri judecătorești definitive a încălcărilor repetate ale legislației în domeniul salarizării de către Ministrul Justiţiei – în calitate de ordonator principal de credite – şi a eșalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plății acestora”, se mai arată în comunicat.
Mai mult, Secția pentru judecători vorbește de un adevărat atentat la independența justiției: „În condițiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligația, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanță şi are ca unic scop antagonizarea societății faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independența justiției”.
Reacția vine în contextul în care marți, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, Cătălin Predoiu, propunerea PNL pentru Ministerul Justiției, a susținut că ministerul decontează, pentru anul 2019, 45 de milioane de europentru transportul, chiria sau diurna magistraților. Această sumă nu include și cheltuielile Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Predoiu a precizat că Ministerul Justiției va trebui să achite pentru perioada 2020-2024 aproximativ 390 de milioane de euro pentru drepturi salariale ale magistraților care și-au recuperat în instanță sporuri.
Secția pentru judecători a CSM precizează că declarațiile lui Predoiu „sunt nejustificate și regretabile” și îi solicită acestuia, dar și celor două puteri legislativă şi executivă în general „prudență și reținere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție şi în mod direct pe toți justițiabilii”.