Cseke Attila (UDMR) a preluat conducerea Ministerului Dezvoltării. Priorități: Descentralizarea, recuperarea decalajelor dintre regiuni și construcția de creșe

Publicat: 28 12. 2020, 18:09
Foto: Ministerul Dezvoltării

Cseke Attila (UDMR) a preluat, luni, conducerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) de la Ion Ștefan. Acesta a vorbit despre prioritățile și obiectivele sale, între care se numără descentralizarea, recuperarea decalajelor dintre regiuni, construcția de creșe și continuarea proiectelor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Cseke Attila și-a preluat mandatul de ministru al Dezvoltării

În cadrul evenimentului prin care a preluat portofoliul Dezvoltării, Cseke Attila a vorbit mai ales despre descentralizare și reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni, județe și în interiorul acestora.

„În vederea eficientizării serviciilor publice, este nevoie de descentralizarea administrației. Pentru a încuraja tinerii să întemeieze o familie, avem nevoie de mai multe locuri în creșe, iar, în vederea dezvoltării comunităților locale, trebuie finalizate măsurile prevăzute de Programul Național de Dezvoltare Locală”, a declarat Cseke Attila.

Acesta a subliniat apoi că e nevoie de o execuție bugetară adecvată, pentru a nu bloca activitatea autorităților locale.

„Vom finaliza investițiile demarate și vom implementa unele măsuri noi pentru a veni în ajutorul comunităților locale. Vom dispune urgent prelungirea contractelor de finanțare pentru obiectivele de investiții cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa 1”, a mai declarat Cseke Attila.

La predarea mandatului de ministru al Dezvoltării, Ion Ștefan (PNL) a precizat că lasă în urmă „un minister digitalizat, un minister transparentizat”.

„Am demarat programe cu fonduri europene cu o absorbție de peste 1 miliard de euro, s-au demarat lucrări la reabilitarea Cazinoului Constanța și, nu în cele din urmă, s-a finalizat, cu succes, construcția arenelor bucureștene Steaua și Arcul de Triumf”, a mai afirmat Ștefan.

UDMR conduce trei ministere în Guvernul Cîțu

În noul Cabinet Cîțu, UDMR conduce trei ministere, USR-PLUS – 6, iar PNL – 9.

Tanczos Barna este noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Eduard Novak a preluat Ministerul Tineretului și Sportului, iar Cseke Attila a ajuns la Dezvoltare.

Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României, a declarat, la preluarea mandatului, că este conștient de așteptările mari, precum și de eventuale greșeli și acuzații, dar e decis să lucreze intens, ca peste ani să se spună despre el că a făcut ceva: „Sunt conştient de faptul că aşteptările sunt foarte mari. Cunosc foarte bine acest domeniu. Îmi place să lucrez sub presiune. Ştiu că o să fie greşeli și acuzaţii. Cel mai mult îmi doresc să las ceva în urma mea, peste 20 de ani, să se spună că Novak a lăsat ceva în urma lui”.

La rândul său, Tanczos Barna a vorbit despe criza depozitelor de deşeuri, afirmând că singura soluție ține de economia circulară și de reciclare. Referitor la calitatea aerului, el a spus că e necesar ca atitudinea oamenilor în viaţa de zi cu zi să se schimbe: „Administrativ vorbind avem obligaţia de a creşte numărul de staţii de măsurare şi de monitorizare a calităţii aerului. (…) Calitatea aerului însă nu poate fi îmbunătăţită de Ministerul Mediului, ci de viaţa noastră care trebuie să se schimbe, de atitudinea noastră, de comportamentul nostru, de modul în care trăim. Trebuie să construim piste de biciclete, trebuie să folosim mai mult mijloacele alternative”.