Cseke Attila (UDMR), ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a declarat că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) „nu mai e la pixul unui politician”, că azi sunt mii de contracte de finanţare pe obiective de investiţii și că în perioada următoare nu mai există posibilitatea de a depune proiecte şi de a mai încheia contracte. Cseke Attila a mai afirmat că se vor face controale și se vor lua măsuri dacă sunt găsite nereguli.
„PNDL-ul, la acest moment, nu mai e la pixul unui politician, indiferent că e subsemnatul sau e altcineva în această funcţie, pentru că analiza, evaluările şi încheierea contractelor reprezintă o fază care a fost acum trei ani de zile. Astăzi avem mii de contracte de finanţare pe obiective de investiţii (…). În această perioadă sau în următoarea perioadă nu există posibilitatea de a depune proiecte şi de a mai încheia contracte”, a declarat ministrul Cseke Attila la Digi24, potrivit Agerpres.
Ministrul Dezvoltării a precizat apoi că se fac mai multe controale, iar dacă se constată nereguli vor fi luate măsuri.
„Asta nu înseamnă că acolo unde constatăm, pe de o parte ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii, n.r.), care face aceste controale şi face controale obligatorii la finalizarea contractelor, şi Corpul de control al ministrului, şi săptămâna trecută am trimis în două locuri, dacă sunt sesizări, suspiciuni sau indicii de nereguli sau de nerespectare a calităţii în construcţii vom lua măsuri. Dar, încă o dată, aceste contracte sunt încheiate, ele trebuie duse mai departe”, a mai afirmat Cseke Attila.
Ministrul a vorbit şi despre cum va continua finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală: vor exista două etape – PNDL1 şi PNDL2, care într-un ritm mediu de finanțare se vor finaliza în doi ani – doi ani și jumătate.
„Va trebui să avem o discuţie, după ce finalizăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi vedem discuţiile şi axele de finanţare care vor fi pe fonduri europene pe partea de infrastructură”, a continuat Cseke Attila, precizând că lucrurile ce nu se pot face din fonduri europene trebuie încercate pe bugetul naţional.
Cseke Attila a mai afirmat că bugetul Ministerului Dezvoltării începe anul acesta de la șapte miliarde și ar putea crește în vară dacă investițiile merg bine până atunci.
„Anul trecut, bugetul Ministerului Dezvoltării a început undeva la 5 miliarde şi s-a finalizat aproape la 9 miliarde la sfârşitul anului. Anul acesta vom începe în jurul cifrei de 7 miliarde şi cu speranţa ca în vară, dacă investiţiile merg bine – şi eu cred că vor merge bine, pentru că sunt o prioritate pentru Guvern – să creştem această sumă. Deci eu sunt optimist. Dacă va exista capacitate financiară, eu cred că putem să ajungem peste 9 miliarde”, a declarat ministrul Dezvoltării.