CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025 – 2034. Discuțiile au mai vizat situația Ucrainei și a Republicii Moldova

CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025 – 2034. Discuțiile au mai vizat situația Ucrainei și a Republicii Moldova
Sursa foto: csat.presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), întrunit în ședință joi, 19 septembrie, a dezbătut Planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025 – 2034. Totodată, în ședința condusă de președintele Klaus Iohannis s-a discutat despre evoluțiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina și despre situația Republicii Moldova.

CSAT a dezbătut Planul de înzestrare a Armatei în perioada 2025 – 2034

Membrii CSAT au abordat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034, document esențial pentru planificarea armamentelor.

Potrivit unui comunicat oficial, postura agresivă a Rusiei a determinat reconfigurarea programelor de înzestrare, inclusiv prin creșterea cantităților de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor.

„România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate, cât și fabricarea și dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.

În acest sens, creșterea alocațiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct și asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniția un proces de transformare, retehnologizare și adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante și know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internațional”, se arată în informarea oficială.

Discuții în CSAT despre Ucraina și R. Moldova

Membrii CSAT au mai discutat despre ultimele escaladări ale războiului de agresiune dus de Rusia asupra Ucrainei și cum afectează acestea securitatea euroatlantică. De asemenea, „s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, care să fie implementate la nivel național, precum și cu sprijinul Aliaților în cadrul NATO”.

Totodată, au fost analizate opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova și modul în care poate fi ajutată aceasta în procesul de integrare europeană.

„În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate oportunitățile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei. Sunt provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat.

Aceste amenințări și riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicații și pentru România. De aceea, obiectivul principal de politică externă al țării noastre în raport cu Republica Moldova este susținerea și asigurarea ireversibilității parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor și a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)