CRJ cere demisia ministrului Muncii, în cazul azilelor groazei. Georgiana Pascu: A fost sesizat în cel puțin patru rânduri cu privire la abuzuri. E cel puțin principalul autor moral al celor întâmplate (VIDEO)

Publicat: 09 07. 2023, 20:34
Marius Budai, ministrul Muncii, sustine o conferinta de presa despre cazul centrelor de batrani din Ilfov, dupa sedinta de guvern, la Palatul Victoria din Bucuresti, 7 iulie 2023. Inquam Photos / George Calin

Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice, a cerut înlăturarea lui Marius Budăi din funcția de ministru al Muncii și a declarat, duminică, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, că oficialul „a luat act de toate aceste abuzuri” din azilele groazei și „este cel puțin principalul autor moral al celor întâmplate”.

Georgiana Pascu (CRJ) cere demisia lui Marius Budăi de la Ministerul Muncii

Întrebată despre acuzațiile aduse ministrului, Georgiana Pascu a spus: „Principalele argumente sunt cele pe care le-am menționat și în scrisoarea adresată premierului Ciolacu. Pe scurt, domnul ministru al Muncii, Marius Constantin Budăi, a fost sesizat de Centrul de Resurse Juridice în cel puțin patru rânduri, începând cu luna septembrie, noiembrie și continuând cu anul acesta, iar dovadă că dumnealui a primit aceste sesizări, scrise fie de noi în numele unor rezidenți împreună cu aceștia în curtea centrelor în care i-am găsit, fie de noi separat odată cu rapoartele pe care le-am trimis, stă chiar notificarea transmisă și semnată de domnia sa în 31 martie, anul acesta, notificare prin care denunța unilateral acordul de colaborare cu Centrul de Resurse Juridice”.

„Mai exact, ne spunea că unul dintre motivele invocate la punctul 3 în această scrisoare, pentru care CRJ nu mai are acces în centrele în care se află persoane cu dizabilități, constă în faptul că au accesat un link din raportul care le era destinat, link pe care dumnealor au văzut filmările noastre – destinate, din nou, domnului ministru – și în care le arătam exact modul în care sunt tratați unii dintre rezidenții din aceste centre. Prin urmare, domnia sa a luat act de toate aceste abuzuri și considerăm că este cel puțin principalul autor moral al celor întâmplate”, a continuat Georgiana Pascu.

„Putea să contribuie la stoparea acestor abuzuri și condiții inumane și degradante și credem că organele de cercetare penală ar trebui să se aplece în cele ce urmează și asupra abuzului în serviciu, dacă stăm să ne uităm la regulamentul de organizare și funcționare a Ministerului Muncii”, a adăugat ea.

„Nu în ultimul rând, credem că parte din solicitarea pe care i-o adresăm premierului României este dată de faptul că pericolul care ne paște este imens. Spun asta pentru că în aprilie domnul ministru al Muncii, Budăi, a considerat de cuviință să informeze toți directorii de DGASPC-uri că i-a scăpat de CRJ. Prin urmare, ceea ce se întâmplă în aceste zile este că nimeni din Guvernul României nu va mai putea să cunoască, dacă lucrurile vor continua așa, modul în care persoanele cu dizabilități sunt ținute și sunt tratate”, a mai spus Georgiana Pascu, manager de program al CRJ.