Viața noastră politică de astăzi nu diferă prea mult de cea interbelică, este de părere Ion Cristoiu. Jurnalistul face o analiză a partidelor politice, la rece, în ultimul său articol postat pe blog.
“Între România postdecembristă și România interbelică sunt multe asemănări, ba chiar și note comune, ivite din temelia eternelor slăbiciuni ale românilor, dar și din adevărul că în ambele situații viața politică a fost marcată de tranziție”, spune Cristoiu.
Una din marile probleme ale țării este faptul că opoziția nu are un lider.
“Cine să fie politicianul nostru în România lui 2018?Ludovic Orban? Președintele PNL e o glumă proastă a politicii românești”, scrie Cristoiu.
În aceste condiții, Liviu Dragnea își face de cap pe scena politică. Nu reușește nici el să-și manipuleze prea bine aliații, Tăriceanu fiind mereu vigilent în caz că șeful PSD vrea să-l tragă pe sfoară.
„ Cu toate acestea, ca și Opoziția la PNL din anul 1927, cînd scrie Nae Ionescu, Opoziția la PSD din anul 2018 e dezbinată, incapabilă să se unească în cîteva puncte comune, atît în Parlament, cît și în Stradă, împotriva PSD.
Ca și politica Opoziției la regimul Liberalilor, cea a Opoziției de acum se rezumă la anti -PSD-ism. De dimineață pînă seara, gesturile și vorbele PSD-iste sînt pîndite pentru a fi atacate în sine, fără a sugera măcar o poziție de pe care sînt atacate, ca să nu mai spun de o soluție a Opoziției în locul celei avansate de Guvern.”, spune Cristoiu.
Concret, în timp ce un oraș precum Bacăul a fost fără apă curentă, Opoziția de la noi s-a ocupat la modul absolut de o OG pe care de altfel Guvernul n-a dat-o niciodată.
“E mai mult decît interesant că politica Opoziției de concentrare a atacurilor aproape exclusiv pe Liviu Dragnea a făcut din președintele PSD omul numărul unu al României, o personalitate marcantă. Nu numai că astfel lui Liviu Dragnea i s-au atribuit note care îi lipsesc, dar, mai mult a fost împinsă în umbră posibila personalitate a Opoziției, cea care ar trebui să domine mediatic”, conchide Ion Cristoiu.