Cristina Prună (USR): Plătim cele mai mari prețuri la energie pentru că Ciolacu guvernează cu vorbe, nu cu fapte

Publicat: 16 08. 2024, 14:32
Sursa foto: Cristina Prună / Facebook

România continuă să fie, conform datelor publice, pe primele locuri la nivel european în clasamentul statelor cu cele mai prețuri la energie. Este o situație care persistă de mai multe luni, în timp ce șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, este mai preocupat de propria agenda electorală decât de realitatea dureroasă din sectorul energetic.

„Prețurile mari la electricitate au mai multe cauze. Nu putem pune totul în cârca cererii mari de energie pe fondul caniculei. Cauzele sistemice precum piața nefuncțională de energie, impredictibilitatea legislativă, progresul lent al investițiilor publice, birocrația instituțională pusă în calea investițiilor private sunt cele care ne duc în mod repetat în această situație rușinoasă. Toate acestea țin strict de lipsa de interes a Guvernului și de agresivitatea ANRE față de investitorii privați. Aceasta e rețeta situației critice în care a fost adus sectorul energetic”, declară deputata Cristina Prună, purtătoare de cuvânt a USR.

ANRE nu știe să facă altceva decât să le pună bețe în roate investitorilor în sectorul energetic. În timp ce rețeaua devine din ce în ce mai aglomerată și are nevoie de investiții, reprezentanții ANRE decid să descurajeze investițiile în rețele prin reglementări fără sens. Iar de la 1 ianuarie 2026 să produci energie în România va fi un coșmar, trebuie să participi la licitații pentru a racorda o nouă capacitate de producție de peste 5 MW la rețea.

În loc să fie accelerată dezvoltarea capacității rețelelor, se pune în continuare presiune și se generează nesiguranță tot pentru producători, în special pe sectorul prosumatorilor, singurul care a excelat în ultimii ani în creșterea capacităților de producție.

PSD, condus de Marcel Ciolacu, are grijă doar să numească politic la ANRE oameni de la partid, care să încaseze bani buni, lunar, de la stat și care apoi își fac de cap din noile funcții. Marcel Ciolacu, cel care ar putea să-l pună la treabă pe ministrul Sebastian Burduja, arată inclusiv în declarațiile publice că nu pricepe ce se întâmplă pe piața de energie. Toate declarațiile sforăitoare legate de capacitățile noi de producție au rămas doar vorbe pe modelul deja anunțat de Marcel Ciolacu: „PSD trece de la fapte la vorbe”.

„Când vorbim de investiții publice, tot ce auzim sunt întârzieri. Uitați-vă la situația de la CE Oltenia și amânările nesfârșite pentru punerea în funcțiune a capacităților noi de producție de energie fotovoltaică și a centralelor pe gaze. Iar apoi premierul Ciolacu se miră că industria românească este necompetitivă. Sectorul energetic românesc are nevoie de sprijin acum. Are nevoie de investiții accelerate în stocare și rețele, de debirocratizare și de predictibilitate. Acest guvern a demonstrat că nu poate să asigure aceste lucruri. Și asta, din nou, ne va costa în final pe toți”, adaugă deputata Cristina Prună.

Material susținut de USR