Cristina Prună (USR), după stabilirea noului calendar electoral: Este vorba de niște calcule politice pe care atât Ciolacu, cât și Ciucă le-au făcut, și așa le-a dat mai bine pentru interesele de partid (VIDEO)

Publicat: 04 07. 2024, 22:04
Deputata USR Cristina Prună. Sursa foto: usr.ro

Deputata USR, Cristina Prună, a fost prezentă în emisiunea Actualitatea, moderată deTudor Mușat, pe B1 TV, unde a comentat noul calendar electoral stabilit.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie și 8 decembrie, în timp ce alegerile generale au fost fixate pentru data de 1 decembrie.

„Este vorba de niște calcule politice pe care atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă le-au făcut”

Cristina Prună este de părere că aceste alegeri au fost stabilite în urma unor niște calcule politice pe care atât Marcel Ciolacu, cât și Nicole Ciucă le-au făcut, și „așa le-a dat mai bine pentru interesele de partid”.

Deputata USR a fost întrebată dacă această variantă este una potrivită.

“Noi am discutat trei-patru săptămâni despre datele acestea, despre nimic până la urmă, pentru că uitați-vă, rezultatul a fost că alegerile sunt la termen și nu e vorba de ce spunea domnul Balanișcu, că deodată și-au adus aminte că există opoziție în țara asta și uitați cum ascultă PSD și PNL vocea opoziției. Nici pe departe, este vorba de niște calcule politice pe care atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă le-au făcut și așa le-a dat mai bine pentru interesele de partid.

Păi calculul, de fapt, vine din cine intră în turul 2. Probabil că s-au gândit că dacă intră doar un partid și nu celălalt, atunci asta o să afecteze rezultatul la parlamentare, dacă ar fi comasat turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare. Dar haideți să nu ne mințim, până la urmă e doar un calcul politic. N-a existat acea stabilitate, care a tot fost clamată de PSD și PNL pentru că, uitați-vă, țara e într-o continuă criză. Noi am discutat de alegerile acestea și de 2 date sau de 3 date în ultimele 3 săptămâni, când, de fapt, uitați-vă că se întâmplă lucruri în economia reală, cu E-factura, avem rezultate la Evaluarea Națională, care sunt dezastruoase, efectiv. Nu am văzut-o pe doamna Deca, să vină să ne spună acele legi, acea reformă ‘România educată’, cum a ajutat în ultimul an să avem rezultate mai bune la Evaluarea Națională. O să vină și rezultatele la BAC. Sper să nu fie un nou dezastru, așa cum am văzut la Evaluarea Națională”.

„Eu cred că nu trebuie să fie despre interesul unui partid politic sau al altuia”

Deputata a fost întrebată dacă USR e de acord cu acest calendar stabilit.

“Eu cred că nu trebuie să fie despre interesul unui partid politic sau al altuia. Până la urmă, datele acestea sunt reglementate de niște legi sau au fost, până s-au jucat și cu data alegerilor prezidențiale. Știți că a fost legea aceea în Parlament, în care au mutat posibilitatea de la o lună, de organizare a alegerilor înainte de expirarea mandatului președintelui, cu 3 luni înainte și am avut toată dezbaterea asta, care n-a folosit la nimic, iar eu cred că ar trebui să facem pasul acesta de maturizare a democrației noastre și să avem niște date fixe, care, orice se întâmplă, oricine vine la putere, până la urmă să ofere o predictibilitate și să știe tot poporul român că în datele respective avem și noi alegeri, așa cum se întâmplă în America pentru alegerile prezidențiale”.