Cristian Preda: Școlile doctorale au ajuns să arate ca un autobuz cu înghesuială mare. Politicienii, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat

Publicat: 03 12. 2022, 19:24
Foto: Cristian Preda / facebook

Cristian Preda, decanul Facultăţii şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, a declarat că școlile doctorale au ajuns să arate precum un „autobuz cu înghesuială mare”, aluzie la faptul că politicienii se îngrămădesc să obțină și ei un titlu de doctor. Preda a mai spus că politicienii nu au cum să scrie o lucrare de doctorat solidă, pentru că acest lucru presupune foarte mult efort și timp investit, or ei ore în șir pe zi se ocupă de politică.

Cristian Preda, despre obsesia politicienilor pentru titlul de doctor

„Când s-a generalizat (acordarea sporului salarial pentru titlul de doctor – n.r.) a vrut toată lumea doctorat şi acum este o aglomeraţie. Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare. Asta e imaginea pe care o am când îmi reprezint această lume a politicienilor care aleargă după doctorate. Ştiţi, cum alergai după autobuzul arhiplin în vremea lui Ceauşescu: te agăţai şi de bară, doar să ai un doctorat. A ajuns un soi de decoraţie, un soi de medalie care nu acoperă mare brânză. Oamenii implicaţi în politică, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat”, a declarat Cristian Preda la Prima TV, potrivit News.ro.

Amintim că, recent, Preda a analizat lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL). și a găsit numeroase greșeli. Ulterior, într-o intervenție pentru B1 TV, el a ținut să precizeze că, prin demersul său, a vrut să atragă atenția în primul rând comunității academice.

„Universitarii au o responsabilitate, aceea de a citi cu atenție, cu repere intelectuale ce le pun sub ochi studenții, că sunt studenți de anul 1, masteranzi sau doctoranzi. (…) Atâta vreme cât universitățile nu-și fac treaba, politicienii profită. (…)

Cred că există resurse pentru a face o muncă temeinică, pentru a practica discernământul și pentru a spune ”stop” acestui abuz de titluri care a fost în ultimii ani practicat”, a declarat Preda, pentru B1 TV.

Avramescu: Clasa noastră politică e, de fapt, o oligarhie de cleptocrați specializată în furt

O reacție extrem de dură a avut, pe subiectul plagiatelor, și Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador.

Și acesta a remarcat cu ironie cum reușesc politicienii să fie peste tot, specialiști în toate și, în același timp, să lucreze și la o teză de doctorat: „Trebuie să punem o întrebare extrem de simplă: când au putut să facă acești oameni un doctorat? Că îi vedem toată ziua la televizor, au păreri despre tot, aleargă, sunt în teritoriu, la ministere, la Parlament, iau câteva salarii, pensii, de toate. Și vedem că sunt și savanți în acest timp… Evident că nu e plauzibil așa ceva”.

„Plagiatul e o formă de furt și e o formă odioasă de furt. (Plagiatul a devenit politică de stat) pentru că furtul este o politică de stat. Furtul e în diferite forme, metode, se fură bani din buget, se trafichează influență, se fură titluri academice.

E pe undeva logic că o clasă politică… Mai curând o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic…”, a mai susținut Cătălin Avramescu, în contextul scandalului de plagiat ce-l viza pe Bode.