Cristian Preda: PNL și PSD vor fi destabilizate de acțiunile anti-corupție. Vom asista, foarte probabil, la un asalt al populismului și al extremismului (FOTO)

Publicat: 16 03. 2015, 20:58
Foto: facebook.com/pages/Cristian-Preda

Cele mai mari partide politice ale momentului, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal ar putea fi destabilizate definitv din cauza numărului de politicieni care ajung la DNA, susține euroalesul Cristian Preda.

“Contribuții românești la socialismul european: Victor Ponta are în guvern un ministru de finanțe care primește șpagă în cimitir, în pungi de plastic. Adevărul e că ar fi greu de găsit ceva mai sinistru. PNL și PSD vor fi destabilizate de acțiunile anti-corupție: teama le domină în acest moment. Vor rezista ele șocului, putând concura în continuare pentru putere? Vor apărea partide noi? Va fi loc pentru populism și extremism? Acestea sunt cele trei întrebări politic importante pentru perioada 2015-2016. În opinia mea, PNL și PSD vor rezista în cursa pentru putere dacă dezvoltă rapid mecanisme de selecție a personalului politic; deocamdată, ele sunt tentate să schimbe sistemul electoral și legea partidelor pentru a fi avantajate în competiția cu ceilalți actori, vechi sau noi. Da, vor apărea partide noi, fiindcă PSD și PNL nu sunt capabile să definească în mod clar frontiera dintre opoziție și putere, lăsând astfel un spațiu liber pentru construirea unor identități politice”, scrie Preda pe pagina sa de Facebook.

Tot în acest context, euroalesul mai spune că în perioda imediat următoare am putea asista la un asalt al populismului și al extremismului.

“În fine, vom asista foarte probabil și la un asalt al populismului și al extremismului, dar temele vor fi diferite de cele din trecut, când pasiunile de acest fel erau puse în mișcare de naționalism și de nostalgia pentru perioada comunistă”, a mai notat euroalesul.