Cristian Preda, după ce a analizat teza de doctorat a lui Bode: Când universitățile nu-și fac treaba, politicienii profită. Abuzurile din ultimii ani trebuie stopate. Apelul meu e către comunitatea academică (VIDEO)

Cristian Preda, după ce a analizat teza de doctorat a lui Bode: Când universitățile nu-și fac treaba, politicienii profită. Abuzurile din ultimii ani trebuie stopate. Apelul meu e către comunitatea academică (VIDEO)
Foto: Cristian Preda / facebook

Profesorul de politologie Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, a declarat marți, pentru B1 TV, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), și a publicat rezultatele în primul rând pentru a atrage atenția comunității universitare că în ultimii ani acordarea titlurilor a devenit un abuz în lanț și, din această cauză, titlul de doctor a ajuns să devină un stigmat.

Preda a insistat că universitarii trebuie să-și facă treaba cum se cuvine când verifică tezele de doctorat și trebuie să existe dispozitive legale pentru că titlurile să fie acordate pe merit.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Cristian Preda, declarații după ce a analizat teza de doctorat a lui Bode

„Ce am vrut să adaug la dialogul angajat, în general în societate e că universitarii au o responsabilitate, aceea de a citi cu atenție, cu repere intelectuale ce le pun sub ochi studenții, că sunt studenți de anul 1, masteranzi sau doctoranzi.

Atâta vreme cât universitățile nu-și fac treaba, politicienii profită și, din păcate, în ultimii ani într-un domeniu care e o prelungire a științelor politice – așa a ajuns la noi, el e un capitol din științele politice, e vorba de ”relații internaționale” și subcapitolul ”studii de securitate” – s-au comis nenumărate abuzuri în ultimii ani și cred că e momentul să fie stopate.

Teza lui Bode e o teză acordată de o școala doctorală de relații inetrnaționale și studii de securitate și am arătat că nu are nicio legătură cu ce se scrie azi în aceste domenii. Pur și simplu așa stau lucrurile. Regret pentru colegii de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), care e o universitate de prestigiu, cu numeroși savanți. Regret acest accident, sunt astfel de accidente și în alte universități bcuureștene și din țară.

Semnalul meu e pentru ceilalți membri ai comunității academice. Cred că există resurse pentru a face o muncă temeinică, pentru a practica discernământul și pentru a spune ”stop” acestui abuz de titluri care a fost în ultimii ani practicat”, a declarat Cristian Preda, pentru B1 TV.

Acesta a denunțat apoi „impostura care s-a instalat în România”.

„Vedem că primesc titlul de doctor persoane care au în momentul când își fac teza alte funcții și ocupații. Titlul e degradat și a ajuns să fie un stigmat în acest moment. Deci apelul meu e în primul rând către lumea universitară.

Cred că trebuie construite dispozitive legale care să împiedice abuzurile petrecute în ultimii ani”, a continuat decanul.

Ce a găsit Preda în lucrarea de doctorat a lui Bode

Amintim că decanul Facultății de Științe Politice a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne și a descoperit numeroase probleme: teza nu pornește de la o ipoteză de verificat, are un plan haotic, nu conține informații și interpretări originale, bibliografia are cărți și articole vechi, citarea este deficitară.

Câteva dintre lucrurile descoperite Preda în teza lui Bode:

  • Bode, la paginile 180-181 încă „se întreba ce anume e securitatea energetică și singurul răspuns oferit e că aceasta „trebuie gândită nu doar cu gândul la consecințele imediate, ci mai ales la cele din viitorul îndepărtat””.
  • Bode a pus accent în teza sa pe noțiunea de „politică energetică”, dar a luat definiția de pe site-ul fostei Federații a Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (p. 85): „Viziunea ortacilor lui Miron Cozma e preluată, de alt­fel, fără ghilimele”.
  • Când Lucian Bode a ajuns să discute despre Pactul pentru Energie, lansat de Academia Română în 2013, singura sa sursă bibliografică e o declarație a fostului premier Victor Ponta (p. 190).
  • Surse ciudate: un autor fictiv pe nume Christian Kroppl, căruia i se atribuie un text pe care nu l-am identificat în vreo bază de date; un document inventat, sub titlul „Despre politica de energie a UE””.
  • texte fără sens
  • tabele în engleză neinterpretate

Analiza a publicat-o într-un articol în Revista 22.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`