Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București, a comentat eșecul Schengen, duminică, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a spus despre Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL, că „nu a avut capacitatea de a înțelege ce i s-a spus de-a lungul anului 2022 sau atunci când a intrat, într-un târziu, în această negociere”.
Decanul consideră că este „și o problemă de competență, și o problemă de dezvoltare pletorică a numărului responsabililor fără ca ei să știe exact cine ce trebuie să facă”.
„Apropo de număr, mai devreme, cu toată simpatica pe care i-o port domnului senator Fenechiu (invitat și el în emisiune, n.r.), trebuie să spun că sunt în dezacord cu dumnealui când spunea că nu există o legătură între numărul secretarilor de stat de la Interne și eșecul Schengen. Eu cred că există în general o legătură foarte strânsă între birocratizare și înmulțirea absolut nejustificată a numărului demnitarilor și ineficiență. Sunt multe ministere precum cel pe care l-ați pomenit, și la Educație am văzut că sunt șase secretari de stat și e greu să identifici cu ce se ocupă aceștia”, a declarat Cristian Preda.
„Există foarte multe organigrame cu un număr extrem de mare de responsabili și, așa cum spuneam, e foarte greu uneori să îți dai seama unde sunt fixate frontierele responsabilităților lor. Chestiunea știți care e, că atunci când nu știi exact tocmai că sunt prea mulți și nu e o delimitare clară, ineficiența răsare în mod spontan pentru că nu știi cine cu cine se ocupă și oamenii mai degrabă caută fie să își dispute un teritoriu, fie să dea vina unul pe altul”, a continuat el.
„Pe de altă parte, așa cum remarca amicul meu Toader Paleologu, chiar la dumneavoastră aici, în studio, la una dintre colegele dumneavoastră (la «Politica Zilei» cu Ioana Constantin, pe 21 ianuarie 2023, n.r.), eu am convingerea că, pe lângă acest număr pletoric de secretari de stat de la Interne care nu și-au făcut treaba pe care Ministerul de Interne trebuia să o facă pentru a negocia politic intrarea României în Schengen, domnul Bode nu a avut capacitatea de a înțelege ce i s-a spus de-a lungul anului 2022 sau atunci când a intrat, într-un târziu, în această negociere. E și o problemă de competență, și o problemă de dezvoltare pletorică a numărului responsabililor fără ca ei să știe exact cine ce trebuie să facă”, a adăugat profesorul universitar.
„Asta se întâmplă în instituții, se calcă pe picioare. Uitați-vă și la Externe, n-au fost niciodată cred, în istoria Ministerului de Externe, atâția secretar de stat și nu știi exact cine cu ce se ocupă”, a mai spus Cristian Preda.