Cristian Pîrvulescu: Orban și Cîțu vor să fie de dreapta, or liberalismul nu prea poate fi de dreapta din punct de vedere social și politic, doar economic. Orban spune că e conservator, dar Cîțu ne lasă într-o stare confuză (VIDEO)
Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat, vineri, pentru B1 TV, moțiunile și discursurile pe care le-au avut Ludovic Orban și Florin Cîțu la depunerea oficială a candidaturilor pentru șefia PNL. Pîrvulescu a remarcat faptul că premierul a mai acumulat ceva experiență de când a intrat în această cursă, dar tot nu e un politician experimentat și nu are tocmai reacția potrivită la întrebările incomode. De asemenea, Cîțu e înconjurat mai ales de bărbați și de foști PDL-iști, nu de liberali.
„Ambii candidați vor să fie de dreapta, or liberalismul nu prea poate fi de dreapta din punct de vedere social și politic, doar economic”, a mai spus analistul politic.
Pîrvulescu a mai afirmat că PNL se „trumpizează” și a remarcat faptul că Orban a spus că este conservator, dar „Cîțu ne lasă într-o stare confuză, că-și afirmă liberalismul, nu conservatorismul. (…) Dl Orban a spus că e conservator, naționalist, familie tradițională, dar dl Cîțu e pe partea celalaltă sau nu vrea să ne spună, de fapt, pe ce parte e?”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Talk B1”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Cristian Pîrvulescu, despre Ludovic Orban și Florin Cîțu
Despre discursul prin care Florin Cîțu și-a anunțat oficial candidatura la șefia PNL, Pîrvulescu a spus: „Să remarcăm faptul că dl Cîțu n-a mai citit, a vorbit liber. Nu a fost un discurs lung, ne-a explicat că e un politician care se preocupă de fapte. Să știți, însă, că politica e despre vorbe, adică trebuie să convingă oamenii, iar oamenii sunt convinși în primul rând prin programe și prin discursuri. A fost un spectacol”.
Analistul politic a remarcat apoi că Florin Cîțu a fost înconjurat mai ales de bărbați și de foști membri PDL, nu de PNL-iști: „Un lider PNL care acum nu și-a manifestat opțiunea mi-a spus la un moment dat că asistăm la o încercare de preluare prin forță a PNL de către PDL. Dacă ne uităm în poză vedem că sunt mai mulți PDL-iști decât foști PNL-iști și că, după câțiva ani în care nu s-au manifestat, PDL-iștii sunt în prima linie. În jurul lui Cîțu erau doar bărbați și doar Gorghiu în spate. Sigur, dacă se lărgea cadrul am fi văzut mai mult, dar în zona apropiată, în prima linie, erau Boc și Rareș Bogdan, doi posibili candidați la prezidențiale în egală măsură cu dl Cîțu”.
Cristian Pîrvulescu a mai afirmat că Florin Cîțu a progresat de când a început această campanie internă în PNL, dar încă nu este un politician experimentat: „Ieri la o întrebare a răspuns simplu: ”e o întrebare tâmpită”, deci probabil că și ziaristul care o punea probabil era asemănător. Deci nu are încă suficientă experiență să reziste la astfel de situații, dar e un alt politician decât cel care-și lansase candidatura”.
Politologul a comparat apoi cele două moțiuni depuse de Ludovic Orban și Florin Cîțu:
„Am citit amândouă moțiunii. Discută despre România liberală și voiam să văd cum o definesc. Ce e ”România liberală”? Așa se numește moțiunea dlui Cîțu. Ce e România liberală în raport cu ”Forța Dreptei”, cum se numește moțiunea dlui Orban? Am constatat că diferența e de gabarit 28 la 40, moțiunea dlui Orban are 40 de pagini. Diferența e nesemnificativă. Doar punerea în pagină mult mai profesionistă ca acest spectacol, această foarte interesantă manifestare politică de tip american”.
Pîrvulescu a remarcat apoi că PNL-ul se ”trumpizează” și că Florin Cîțu nu a precizat ce înclinații are din punct de vedere social și politic, ci doar economic – e liberal:
„Pentru că m-ați întrebat de ce folosesc rock-ul… Oare Donald Trump nu-l folosea? Nu avea niciun fel de legătură cu genul ăsta de muzică… Cred că asistăm la trumpizarea PNL-ului. După trecerea undeva în perieria spațiului politic american al lui Trump, vedem că unele partide precum PNL se trumpizează, se americanizeză, dacă vreți.
Această afirmare a liberalismului mă lasă puțin perplex pentru că, dacă ne referim la America, dușmanii lui Trump sunt liberalii, echivalați cu stânga europeană, ba chiar cu comuniștii. Obama era considerat comunist, or ambii candidați vor să fie de dreapta, or liberalismul nu prea poate fi de dreapta din punct de vedere social și politic, doar economic.
Orban spune: ”sunt conservator liberal”, adică e conservator din punct de vedere social și politic și liberal economic, iar Cîțu ne lasă într-o stare confuză, că-și afirmă liberalismul, nu conservatorismul. Programul e cât se poate de liberal, dar deloc referințe societal. Or când îi avem în jurul nostru pe Orban, Kaczynski, cred că am avea nevoie de niște informați ceva mai clare.
Dl Orban a spus că e conservator, naționalist, familie tradițională, dar dl Cîțu e pe partea celalaltă sau nu vrea să ne spună, de fapt, pe ce parte e?”