Cristian Pîrvulescu: Ceea ce și-a propus Rareș Bogdan a fost să realizeze o criză, să tensioneze relațiile din interiorul coaliției PSD-PNL (VIDEO)

Publicat: 15 11. 2023, 14:47
Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), liderii coaliției de guvernare. Foto: Inquam Photos / George Călin

Politologul Cristian Pîrvulescu a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a comentat subiectul referitor la problemele existene în coaliția de guvernare.

“Sunt și neînțelegeri personale, sunt și declarații electorale și declarații politice la un loc ale domnului Rareș Bogdan, care încearcă să se poziționeze în calitatea de reprezentant al unui grup din interiorul PNL. Pe de o parte, pentru a face presiuni asupra președintelui Ciucă și a conducerii partidului. Sigur, o să spuneți domnul Rareș Bogdan este partea conducerii partidului, dar trebuie să aibă în spatele lui o serie de reprezentanți, pe care ieri în interviul pe care l-a dat la un alt post de televiziune au fost, în mare măsură, citați Motreanu și alții din Gruparea Roma, din gruparea Transilvăneană, în general, și un alt vicepreședinte al partidului, Motreanu, de care vă vorbeam mai devreme și care ar fi adepții unei alte linii de conduită. Numai că nu au niciun fel de autonomie în partid. Problema nu este a domnului Ciucă, care cred că se poate adapta foarte bine unei alte linii a partidului, ci este o problemă legată de președintele Iohannis.

Aseară, Rareș Bogdan a refuzat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor din platou, care au încercat să afle care este poziția sa față de președintele Iohannis. Nu a răspuns în niciun fel. A spus că nu are niciun motiv, dar știm de ce, pentru că președintele Iohannis a inițiat această coaliție și această coaliție a inițiat-o pentru a, dau un exemplu, în ceea ce privește formarea guvernelor de coaliție, în România, la nivel european, și vrea ca această coaliție să reușească până la capăt.

E adevărat că unii spun că, statistic, coalițiile în România nu rezistă, se prăbușesc, în ultimul an. S-a întâmplat în 2014, spre exemplu, cu USL-ul, când liberalii s-au retras în an electoral din coaliția cu PSD-ul, s-a mai întâmplat și în alte ocazii, în 2009, spre exemplu, când PSD-ul s-a retras din coaliția cu PDL-ul. Se va întâmpla la fel și anul următor. Sunt unii care ar dori acest lucru și nu neapărat pentru că vor să mobilizeze electoratul PNL, și din acest motiv, dar și pentru că există foarte multe riscuri electorale pentru anul care vine, riscuri pe care și PSD și PNL, partidele sistem le au, în general, din partea extremei drepte. Însă președintele nu este de acord cu acest scenariu și cred că este și o încercare de a-l pune pe președintele Iohannis în situația de a se pronunța clar și tranșant în condiții de criză. Pentru că ceea ce și-a propus Rareș Bogdan a fost să realizeze o criză, să tensioneze relațiile din interiorul coaliției. Acesta este și motivul pentru care i-ați urmărit, astăzi, atât de atent pe Ciucă și Ciolacu la acel eveniment în care erau împreună și nu-și vorbeau.”