Profesorul de economie Cristian Păun a declarat marți, pentru B1 TV, că măsurile fiscale avansate de Guvernul PSD – PNL, atât de frumos împachetate de cele două partide, sunt, în fapt, niște creșteri de taxe pe care le vor suporta toți românii. Acestea nu vor acoperi gaura din buget creată tot de PSD și PNL, așa că se va ajunge la noi majorări de taxe, inclusiv la creșterea TVA. Altfel spus, românii vor plăti pentru greșelile pe care le-au făcut guvernanții.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.
„Sigur că sunt (măsuri) de austeritate, că presupun o ipoteză prin care statul extrage din sectorul privat în principal niște bani, și nu puțini, pentru a acoperi niște cheltuieli în sectorul bugetar, multe dintre ele inutile sau poate aruncate pe tot felul de lucruri de care nu neapărat avem nevoie acum.
E austeritate, orice creștere de fiscalitate presupune austeritate, că acele taxe trebuie plătite cu prioritate din lucruri pe care nu ți le mai poți permite sau nu mai ai voie să ți le permiți, că taxele trebuie să le plătești mereu.
Va trebui să strângem cureaua pentru a plăti aceste taxe. Sigur că ele nu vor fi plătite de bănci sau companiile mari, ci de tot de noi prin prețul bunurilor și al serviciilor pe care le cumpărăm de pe piață.
Guvernul degeaba denumește acest pachet de măsuri ”ajutor fiscal”, găsește tot felul de cuvinte din astea grele, inginerești, până la urmă e vorba de o creștere de taxe, nu e vorba de refomă fiscală în niciun caz”, a declarat profesorul de economie.
Acesta a explicat apoi de ce guvernanții nu pot să le spună adevărul românilor, acela că tocmai le cresc taxele: „Ei nu pot să facă acest lucru din două motive: au intrat la guvernare – mă refer acum la noul guvern, cel intrat acum cu un program în care nu se prevedea deloc o creștere de taxe – și ne-am trezit cu această cretșere de taxe după ce a avut loc rocada, și doi: evident că nu pot să le spună ”creștem taxele” după ce le-au mai crescut de două ori începând cu jumătatea anului trecut. Și înainte de alegeri e destul de nasol să le spui asta românilor. Atunci vând aceste lucruri ca ”ajutor fiscal”, ”reductori financiari”, tot felul de denumiri din astea. E un limbaj de lemn”.
„Ar fi trebuit să vorbească despte sustenabilitate financiară când au făcut bugetul ăsta cu picioarele, la început de an, că toată lumea spunea atunci că e clar că nu e sustenabil bugetul lor și că se bazează pe ipoteze fabuloase. În ce privește partea de venituri erau acolo niște fabulații. Acum plătim fiecare dintre noi niște măsuri care nu s-au luat la timp, bugete făcute anapoda și politianului îi e foarte ușor să spună acuma ”plătiți voi prostiile pe care le facem noi, că așa vrem noi, că noi avem puterea să vi le băgăm pe gât!””, a continuat Cristian Păun.
Economistul a spus apoi că vor crește ratele românilor la bănci pentru că acum avem „o suprataxare a băncilor nejustificată. E dublă taxarea pe dobânzile aplicate creditelor”.
Totodată, acesta a criticat și introducerea impozitului pe cifra de afaceri la întreprinderile mici și mijlocii. Acestea ar trebui taxate pe profit, dar cum la început ele nici nu prea au profit, deci statul nu are ce să încaseze, politicienii s-au gândit să le impoziteze pe cifra de afaceri. „E un impozit nedrept”.
În ce privește impozitul pe cifra de afaceri a companiilor mari, au mai „îndulcit puțin formula de calcul, dar și acest impozit va fi plătit tot de noi”, a punctat Păun.
În opinia sa, aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a acoperi gaura din buget, așa că până la urmă tot se va ajunge la o majorare de TVA cu 2 – 3%.
„Și chiar și ei au recunoscut că vor mai veni și alte crește de impozite pentru că habar n-au cât o să colecteze cu măsurile astea și pentru că n-o să fie suficient. Cred că vom ajunge la o majorare de TVA de 2-3 % fără nicio urmă de îndoială.
Au nevoie disperată de bani la buget, au scos tunul și înceracă să tragă cu tunul cât pot de mult, să adune bani la buget. Nu contează ce lovești, unde lovești, important e să vină banii la buget că pe parte de cheltuieli mai vedem, oricum nu se întâmplă acum. Taxele se întâmplă de mâine, în timp ce ajustările la instituțiile de stat se vor întâmpla de la 1 iulie 2024, adică la Sfântu’ Așteaptă, dacă mă întrebați pe mine”, a mai declarat profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.