Cristian Ghinea (USR): PSD și PNL nu vor să schimbe nimic legat de pensiile speciale. Să explice românilor de ce un pensionar ”normal” are, în medie, 1.800 de lei, iar un pensionar ”special” de 8 ori mai mult (VIDEO)

Cristian Ghinea (USR): PSD și PNL nu vor să schimbe nimic legat de pensiile speciale. Să explice românilor de ce un pensionar ”normal” are, în medie, 1.800 de lei, iar un pensionar ”special” de 8 ori mai mult (VIDEO)
Foto: Cristian Ghinea / Facebook

Cristian Ghinea (USR), fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, acum coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a declarat marți, pentru B1 TV, că în ciuda agitației publice, PSD și PNL pur și simplu nu vor desființarea privilegiilor numite pensii speciale. În opinia sa, Comisia Europeană nu va fi de acord nici cu a doua formă a proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, la care s-a ajuns azi după adoptarea unor amendamente tot ale partidelor de la Putere. Amendamentele USR au fost respinse.

Ghinea a mai spus că nu ar trebui să facem această reformă pentru că ne ceartă Bruxelles-ul, ci pur și simplu pentru că nu e corect ca unii să fie ”speciali” și să aibă privilegii. Totuși, dacă această reformă nu e îndeplinită, s-ar putea să pierdem bani din a treia tranșă din PNRR. Și a doua tranșă e blocată.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.

Tranșa a doua din PNRR e blocată, tranșa a treia, în pericol. Cum s-a ajuns aici explică fostul ministru Cristian Ghinea

„În primul rând, trebuie să precizez că, în acest moment, banii din PNRR nu sunt blocați de legislația pe pensii speciale. Asta se va întâmpla la toamnă dacă nu se mișcă mai cu talent coaliția asta. Acum banii din PNRR, tranșa a doua, care trebuia să vină în toamna trecută după cum o negociasem noi pe acel calendar, sunt blocați pentru că PSD a avut idei crețe despre cum să schimbe legea avertizorului de integritate.

Abia tranșa a treia, a cărei cerere urmează să fie făcută în iunie, ar urma să fie blocată sau tăiați bani din ea la toamnă, probabil.

Eu nu cred că această a doua formă a legii, a doua față de cea făcută de Guvern vreau să zic, e cu mult mai brează și sunt șocat de declarația pe care am auzit-o mai devreme de la acel reprezentant al sindicatului militarilor (Dogaru – n.r.), atâta victimizare, atâta vaiet pentru nimic.

Mi se pare și abject modul ăsta în care „domnle, omorâți-ne pe toți!”… Despre ce vorbim? Vorbim despre o aducere a pensiilor acestor oameni în linie cu veniturile. Nici mai mult, nici mai puțin. Dacă vrem să atragem azi oameni în Armată, haideți să le dăm salarii mai mari.

De altfel, militarii activi în acest moment plătesc contribuții, deci nu sunt vizați de această reformă. Deci vorbim pur și simplu despre o retorică găunoasă, care primește spațiu public uriaș în Parlament, unde, de fapt, majoritatea PSD – PNL nu vrea să schimbe nimic.

Când spun că nu e cu mult mai bună această a doua formă a legii, vorbim practic de un impozit de maxim 15% pe banii nemeritați care depășesc contributivitatea. Deci asta însemană să aduci în linie cu contributivitatea, nu să aduci aceeași vârstă de pensionare pentru toți românii, nu să dai aceeași bani față de cât au câștigat în timpul vieții active, ci pur și simplu un impozit de 15%. E strigător la cer și nu cred că cei de la Comisia Europeană au cum să accepte această a doua variantă”, declarat Cristian Ghinea, pentru B1 TV.

Fostul ministru a mai precizat că există riscul ca proiectul de lege să pice la controlul Curții Constituționale, pentru că aceste privilegii au fost instituite prin legi separate, deci trebuie desființate tot separat.

„Nu e niciun motiv pentru care primarii, parlamentarii, grefierii, aviatorii care au avut, Dumnezeule!, contribuții la pensie să aibă, pe lângă pensia contributivă, și altă pensie, că așa toți suntem speciali…

Și nu trebuie să facem această reformă pentru că ne ceartă Comisia Europeană. Trebuie să explice politicienii români românilor de ce un pensionar normal are pensia medie 1.800 de lei, iar un pensionar special de opt ori mai mult”, a mai afirmat Ghinea.

Situația particulară cu pensiile militarilor și magistraților

„Cinci pensii speciale ar trebui să fie abrogate de tot și rămân cel ale magistraților și ale militarilor. Ale militarilor pentru că în trecut n-au avut contribuții și atunci soluția e să raportezi la venitul net pe o perioadă mai lungă de timp, adică nu-și alege Ciucă șase luni în care și-a dat sporuri singur și iese cu pensie mare, cum se întâmplă acum pe lege. Iar la magistrați avem decizii ale CCR de care trebuie să ținem cont”, a continuat Cristian Ghinea.

Acesta a precizat apoi că și ”specialii” trebuie să iasă la pensie la aceeași vârstă precum restul românilor: „Nu e niciun fel de justificare ca magistrații să lucreze până la 45 de ani, iar la militari raportezi la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp. Nu e complicat de făcut dacă se dorește”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis