Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, vineri, în conferința de presă în care a fost prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că toate autostrăzile cuprinse în acest plan trebuie să fie finalizate ppână în anul 2026. Ghinea spune că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă l-a asigurat că este vorba despre proiecte mature care vor putea fi terminate până la acest termen.
”Toate autostrăzile din PNRR trebuie finalizate până în 2026. Ministrul Cătălin Drulă mă asigură că proiectele sunt mature și pot intra la finanțare, la construcție destul de rapid, încât să terminăm în 2026, plus două capete din A8, care leagă Iași de Transilvania”, a spus ministrul Proiectelor Europene.
În acest context, Cristian Ghinea a precizat că AutostradaA7Ploiești-Pașcani, cunsocută ca „Autostrada Moldovei”, nu va avea piste de bicicletă, așa cum se vehiculase în spațiul public.
”Este o informație pe care domnul ministru Drulă a infirmat-o. Cred că cineva a făcut exces de zel acolo. S-a spus cândva, în trecut, că autostrăzile trebuie să fie verzi. Ele nu pot fi verzi ca atare, investiția, eventual, în perdele sau în piste de biciclete este verde, dar nu autostrada, ca atare. Deci A7 va avea perdea forestieră, prima autostradă care va avea așa ceva, va avea stație de încărcare a autovehiculelor electrice. A7 nu va avea pistă de biciclete pentru că ar fi stupid să construiești pistă de bicicletă de-a lungul autostrăzii. (…) A fost o ideea care a rămas în sistem, de a face autostrăzi la modul ăsta. Nu se va întâmpla. Avem însă România Velo, ne propunem 3.000 de kilometri de piste pentru turismul pe bicicletă, prin locurile pe unde nu trec autostrăzile. (…) Via Transilvanica, un proiect superb, început de comunitățile locale, din care a început să se construiască pe bani privați, ar trebui preluat în PNRR, astfel încât, în 2026 să ne putem plimba cu bicicleta pe trasee dedicate bicicletelor în jurul țării”, a explicat Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea: Toate autostrăzile din PNRR trebuie finalizate până în 2026. Ministrul Cătălin Drulă mă asigură că proiectele sunt mature și pot intra la construcție destul de rapid
Planul Național de Redresare și Reziliență a fost pus, vineri în dezbatere publică. Premierul Florin Cîțu a declarat căsăptămâna viitoare, printr-un memorandum, va fi adoptat mandatul prin care va fi negociat acest program.
”Avem astăzi pentru dezbatere publică un Plan Național de Redresare și Reziliență care reprezintă prioritățile României. Alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră și ferioviară, dar și pentru autostrăzi. Bineînțeles, rețeaua de gaze, vrem să contruim spitale noi și avem și măsuri sociale. Acordăm importanță tuturor priorităților. O reformă de care România avea nevoie. Reformele costă și avem această finanțare. O șansă pe care nu o putem rata”, a spus Florin Cîțu.