Cristian Ghinea: Comisia Europeană ne recomandă de vreo 10 ani reformarea sistemului de pensii. Este un sistem nedrept. Sunt 5 milioane de pensionari care au o pensie medie de 1.500 de lei
Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri seara că reforma sistemului de pensii în contextul PNRR nu este o temă nouă, ci un subiect care apare ani la rândul în rapoartele de țară ale Comisiei Europeane. De asemenea, Cristian Ghinea a atras atenția că pentru a fi acceptate planurile privind accesul la fondurile de reziliență, statele membre trebuie să respecte recomandările de țară.
„Sunt reformele pe care România și le propune să le facă, creșterea voluntară a vârstei de pensionare, iată că a fost foarte multă emoție pe această chestiune. În ceea ce privește stadiul de cotizare, nu va mai fi unul fix, va fi unul legat de numărul de ani și de tipul de profesie.
Comisia Europeană și-a dorit ceea ce ne recomandă de vreo 10 ani, vreau să risipesc acest mit că tema a apărut brusc pe agendă. Sunt două realități factuale, prima că România are recomandare de țară de mai mulți ani în raportul anual al Comisiei Europene care spune: Domnule, aveți un sistem de pensii dezechilibrat și ăsta este adevărul faptic, în fiecare an transferăm de la bugetul de stat la bugetul de pensii niște bani, din ce în ce mai mulți, și al doilea: Aveți o problemă cu echitatea sistemului de pensii, adică avem un sistem nedrept. Sunt 5 milioane de pensionari care au o pensie medie de 1.500 de lei. Sunt foarte mulți pensionari, câteva sute de mii care au o pensie minimă de 800 de lei.
În același timp sunt vreo 9.000 de oameni cu pensii speciale care au o pensie medie de 9.600 de lei. Avem oricum niște pensii sărace și foarte nedrepte și asta e o constatare pe care Comsiia o face an de an.
Acest regulament pe care se bazează PNRR spune foarte clar, statul membru, nu numai România, trebuie să rezolve prin planurile lor naționale aceste recomandări de țară , dacă noi nu rezolvăm aceste recomandări de țară planul nu este acceptat, este condiție obligatorie, cu da sau nu. Nu a apărut din senin această temă”, a spus Cristian Ghinea la Digi24.