Cristian Diaconescu, președintele PMP, a explicat că evenimente ca Summitul Formatului București (B9) sau Trilaterala România-Polonia-Turcia au pe de o parte rolul de a aduna la un loc experții pentru discuții pe anumite subiecte, iar pe de altă parte au o valență politică. „Dacă nu sunt urmate de un follow up, eh, atunci rămân numai elemente de gestică politică – și ele importante, dar astăzi nu atât de semnificative”, a declarat fostul ministru de Externe, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de ce tocmai Bucureștiul a inițiat Summitul B9, precum și de ce președintele SUA și secretarul general al NATO au acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis, cel mai probabil după negocieri bine puse la punct, Cristian Diaconescu a explicat: „În primul rând, premisele sunt corecte așa cum le-ați pus – într-adevăr, și o convorbire telefonică informală, să spunem, care nu ajunge la cunoștința publică, se negociază săptămâni de-a rândul, atât privind momentul, cât și privind conținutul și agenda. De ce București – păi, hai să privim pe de o parte în ceea ce privește stabilitatea întregului spațiu nord-atlantic, și Bucureștiul, adică România sunt esențiale din această perspectivă, și pe de altă parte, pentru că aceasta este și realitatea, să vedem tipul de preferință în ceea ce privește sprijinul de securitate pe care Statele Unite nu s-a ferit să îl arate manifest în legătură cu România”.
Întrebat dacă Trilaterala România-Polonia-Turcia, mini-summitul găzduit recent de București, a avut și ea un oarecare rol în pregătirea evenimentului de astăzi sau a fost doar contextualizată, președintele PMP a afirmat: „Turcia nu face parte din această reuniune și tocmai de aceea am intrat și eu direct în subiectul poate cel mai sensibil. Aici, mă rog, mă feresc să fac o serie de aprecieri, pentru că eu am inițiat parteneriatul strategic cu Turcia și, după modesta mea părere, un anume tip de preferință în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră ar trebui să existe cu Turcia chiar dacă, într-adevăr, pune foarte mari probleme din multe perspective, inclusiv în ceea ce privește dialogul la Răsărit, dotarea cu armament, e o discuție separată”.
„Din perspectiva Trilateralei care a avut loc la București, ca de altfel și a acestui Summit B9, ar exista – iarăși, după părere mea – o singură concluzie foarte importantă, și anume cea a urmărilor. Aceste întâlniri la nivel politic foarte înalt sau la nivelul miniștrilor de externe au pe de o parte valența pregătirii, deci punerea experților la un loc pe subiecte, și în al doilea rând nivelul politic, care, sigur, dă mandat celorlalte zone, dar dacă nu sunt urmate de un follow up, eh, atunci rămân numai elemente de gestică politică – și ele importante, dar astăzi nu atât de semnificative”, a adăugat Cristian Diaconescu.