Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a vorbit vineri seară, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, despre numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de consultant la Banca Națională a României. BNR ”nu are o memorie afectivă. (…) Important este la această oră ce uși poți să deschizi în Europa”, a explicat Adrian Vasilescu,consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, numirea Vioricăi Dăncilă la BNR.
”Cam șapte români, astăzi, pot să deschidă uși, poate nu cele mai semnificative, dar importante, într-un moment sau altul, pentru România, la nivelul întregii comunități internaționale. Unul dintre acești români este domnul Isărescu. Din această perspectivă eu, cel puțin, nu cunosc în ce măsură doamna fost prim-ministru reprezintă o valoare adăugată în Europa. Mai mult, în condițiile în care a promovat de la București, inclusiv în Parlamentul European un anume tip de atitudine, pentru că nu o pot numi politică, sunt convins că și niște uși care erau deschise din politețe s-au închis la loc.
Din această perspectivă să știți că numai noi mai obișnuim să uităm trecutul, mai ales al celor care ne reprezintă în plan extern. Partenerii noștri nu uită”, a spus Cristian Diaconescu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Referitor la faptul că reprezentanții Băncii Naționale spun că ”instituția nu are memorie afectivă”, Diaconescu a precizat: „Nu afecțiunea sau empatia sunt termenii care contează în această situație. Are o memorie foarte detaliată pentru că este o memorie birocratică, mai ales marile puteri au acest tip de abordare. Din această perspectivă, pot să vă spun, legat de memorie, faptul că în acest moment, pe zona de justiție, în primul rând ați observat decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care, având o memorie foarte bine pusă la punct, de exemplu, ne anunța de faptul că MCV este obligatoriu ca și Tratatul UE. Evident că își amintesc cu toții cam ce se întâmpla prin România și care erau percepțiile, inclusiv din perspectiva Curții Constituționale”.