Cristian Diaconescu: Nu există o strategie privind prețurile la energie, ci doar un fel de lamentație ipocrită. Sunt interese enorme, iar prețurile sunt greu controlabile dinspre cetățean spre stat (VIDEO)

Publicat: 14 10. 2021, 22:28
Actualizat: 14 10. 2021, 22:28
Foto: Facebook

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a acuzat guvernanții că nu au o strategie în ceea ce privește prețurile la energie. „Indiferent de faptul că Federația Rusă se mai joacă acum cu livrările de gaze, spunând că vor contracte pe termen lung decât contracte on spot, problema este alta, noi avem gaze colea, la 200 de kilometri, s-a mai întâmplat ceva?”, a întrebat retoric fostul ministru, joi seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu (PMP), pe B1 TV, despre situația prețurilor la energie

„Atunci când se fac coalițiile de guvernare, întâi se negociază ministerele, de fapt, doar vreo șase ministere, după care se trece la negociere și nu se termină înțelegerea politică până când nu se negociază agențiile. Agențiile nu se negociază pe experți, se negociază pe interesele diverselor partide și pe greutatea unora dintre ele, iar ANRE este una dintre cele mai semnificative. Sunt niște gesturi absolut inadmisibile, deci firma A vinde firmei B curent electric și firma B vinde același curent electric mai scump firmei A, după care ni-l dă nouă pe un preț convenit. Este extraordinar să discutăm despre gaze și prețul la gaze. Indiferent de faptul că Federația Rusă se mai joacă acum cu livrările de gaze, spunând că vor contracte pe termen lung decât contracte on spot, problema este alta, noi avem gaze colea, la 200 de kilometri, s-a mai întâmplat ceva?”, a declarat fostul ministru.

Interesele din sector sunt enorme, susține Cristian Diaconescu.

„Vorbeam de un coridor de energie care ar fi trebuit să ne faciliteze obținerea unor resurse ceva mai serioase, care să meargă spre Austria, mai există vreo discuție din acest punct de vedere? Nu, nu mai există. Marii producători de gaze din România sunt OMV și Romgaz. Al cui e Romgaz? E al statului. Cum să vă spun, sunt niște lucruri atât de evidente, dar par atât de greu de accesat de politicieni, nu cred că expertiza aici lipsește. Sunt interese uriașe, enorme, prețurile sunt greu controlabile dinspre cetățean spre stat și atâta vreme cât lucrurile vor sta așa, din păcate, nu văd mari șanse. Nu există o strategie, există un fel de lamentație din asta ipocrită, `vai, ce prețuri mari vom plăti cu toții la iarnă`. Așa și? Cei care vor să conducă, cei care vor să guverneze au un plan? Ne pot spune, de exemplu, cât sunt prețurile acestea? La ce să ne așteptăm, care sunt coeficienții de creștere? (…) Situația, după părerea mea, este cât se poate de complicată și, din acest punct de vedere, orice discutăm politic practic pălește în fața acestor subiecte”, a adăugat el.