Cristian Diaconescu: Întreaga comunitate internațională, în alertă din cauza desfășurării militare rusești. Câtă vreme nu se rupe dialogul SUA-Rusia, „șansa” unei confruntări militare este redusă, dar, evident, nu este eliminată (VIDEO)

Publicat: 10 12. 2021, 18:32
Actualizat: 10 12. 2021, 18:54
Foto: Hepta.ro -Sputnik - Mikhail Klimentyev / Hepta.ro - Zuma Press - Adam Schultz

Desfășurarea militară pe care Federația Rusă a pus-o în operă la frontiera cu Ucraina a generat o stare de tensiune pe scena internațională, dar a condus și la dialogul dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române și actual președinte al PMP, vineri, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu: Câtă vreme nu se rupe dialogul SUA-Rusia, „șansa” unei confruntări militare este redusă, dar, evident, nu este eliminată

„Într-adevăr, se joacă destul de tare. Întreaga comunitate internațională este în alertă. Practic, prin desfășurarea militară pe care Federația Rusă a pus-o în operă la frontiera cu Ucraina, s-a generat o stare de tensiune și acest dialog bilateral, pentru că, nu-i așa, cei doi s-au așezat la masă, Biden și Putin, în ideea de a găsi o soluție de continuitate. În acest moment, în dialogul Biden-Putin, practic, nu au fost decât temele polemice, deci fiecare a precizat celuilalt cu ce nu este de acord și au încheiat discuția pe două paliere – în primul rând printr-un anume tip de sofism în relațiile internaționale, adică vom conveni că nu putem să ne înțelegem, și în al doilea rând, ceea ce este o luminiță într-un fel la capătul tunelului, transmiterea mesajului că profesioniștii, tehnic, în grupuri de lucru, se vor ocupa de acest subiect în continuare, deci nu se rupe dialogul. Câtă vreme nu se rupe dialogul, «șansa» unei confruntări militare este redusă, dar, evident, nu este eliminată”, a explicat fostul ministru.

Rusia ar fi comasat aproape 100.000 de trupe la frontierele Ucrainei, alimentând temerile că ar pregăti o invazie. În acest context, Joe Biden a discutat joi seară inclusiv cu președintele Klaus Iohannis și cu ceilalți lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul București 9, context în care șeful statului român și-a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și a SUA în România și în zona Mării Negre.