Cristian Bușoi: Românii să nu se lase păcăliți și să semneze petiţia PSD pentru ieftinirea medicamentelor. Este o intoxicare grosolană

Publicat: 13 10. 2016, 13:23

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Criastian Bușoi, a transmis un comunicat de presă referitor la petiția publică a PSD legată de ieftinirea medicamentelor. Acesta îndeamnă cetățenii să nu semneze această petiție deoarece, spune el, toată povestea expusă de pesediști este o dezinformare totală.

Fac apel la cetăţeni să nu semneze aşa-zisa petiţie publică a PSD pentru ieftinirea medicamentelor. Demersul PSD este o dezinformare pe care PSD o face contrar spiritului reglementărilor privind corecta informarea publică pe o temă de interes major. PSD exploatează evident prezumţia de credibilitate pe care publicul o acordă unui document asumat de un partid.

PSD dezinformează în mod repetat în documentul pentru care cere semnăturacetăţenilor, bazându-se pe buna credinţa a românilor, dar și pe lipsa deinformații.

1. Ideea de „economisire” la bugetul de stat pe care o sugerează documentulPSD, economisire care s-ar produce prin reglementarea privind aliniereaprețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice esteo manipulare: nu este vorba despre nicio economie la buget, iar cei din PSDmint prin omisiune în legătură cu taxa clawback, despre care ştiu că este otaxă plătită suplimentar de producătorii de medicamente, iar bugetulacoperă 1,515 miliarde lei pe trimestru, indiferent de prețulmedicamentelor (tot ce depășește aceasta limită se returnează de industriafarmaceutică prin clawback).

2. În România, medicii prescriu nu denumirile comerciale alemedicamentului, ci denumirile comune internaționale, adică substanțeleactive compuse de medicamente. Farmaciile sunt obligate să îi prezintepacientului toate alternativele și este alegerea pacientului dacă plăteştediferenţa, în caz ca doreşte un anume brand.

3. Datele oferite de PSD despre cheltuiala anuală a românilor sunt ominciună, piaţa medicamentelor generice era la o valoare de circa 650milioane euro, aproximativ 30% din piaţă, la finalul anului 2015, conformdatelor APMGR.

4. Formularea tipic pesedistă „ţara cu cele mai mari preţuri lamedicamente” este o manipulare. România are deja cele mai mici preţuri dinUE la aproape toate medicamentele cu preț reglementat, la care se adaugă otaxă de clawback care a ajuns chiar și la 25% din vânzări, pe careindustria farmaceutică – fie de medicamente originale sau generice, fieproducători străini sau români – o plătesc cu toţii.

5. Ce evită PSD să amintească în documentul cu care încearcă să-iprostească pe români este efectul advers al unor preţuri coborâte abrupt:

a. Dispariţia de pe piața din România a unor medicamente: multe companii demedicamente scumpe, inovative, dar şi de medicamente ieftine, generice, îşiretrag produsele de pe piaţă;

b. Înflorirea comerţului paralel : medicamentele ieftine în loc să ajungăla pacienţii români, sunt revândute în Vestul UE la preţuri mai mari şiprofită doar cei care fac comerţ paralel (un proces foarte legal ţinândcont că este piaţă unică UE, din care România face parte). Susţine PSDinteresele exportatorilor paraleli? Din această petiţie, acesta estesingurul lucru care rezultă clar.

6. Despre ideea că Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să interzicăexportul de medicamente este o altă dezinformare : exportul nu se poateîmpiedica decât temporar, cu riscul de a încalcă libera circulaţie amărfurilor şi reglementările de liber schimb pe piaţa unică. Cât despreideea că Agenţia Naţională a Medicamentului are posibilitate de a urmăritoate tranzacţiile cu medicamente, aceasta este o stupizenie sau o lipsă decunoştinţe majoră a PSD despre ceea ce face ANM”, arată în comunicatul de presă prim-vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi.