Cristian Bușoi, raportor al PE pentru Programul EU4Health, anunță că Agenția Europeană a Medicamentului a început revizuirea continuă pentru un nou vaccin împotriva COVID-19
Europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul EU4Health anunță, luni, că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început revizuirea continuă pentru un nou vaccin împotriva COVID-19.
“Vaccinul este cunoscut sub numele de mRNA-1273 și este dezvoltat de Moderna Biotech Spain, SL (o filială a Moderna, Inc.), potrivit datelor pe care le-am primit de la EMA ca responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția”, explică europarlamentarul liberal.
Potrivit acestuia, “revizuirea continuă” este unul dintre instrumentele de reglementare care permite Agenției evaluarea rapidă a unui tratament promițător în timpul urgențelor de sănătate publică, cum ar fi actuala pandemie COVID-19.
Totodată, Bușoi explică faptul că decizia EMA de a demara procedura pentru vaccinul produs de Modena se bazează pe rezultatele preliminare din studiile non-clinice și din studiile clinice timpurii la adulți, care sugerează că vaccinul declanșează producerea de anticorpi și celule T (celule ale sistemului imunitar) care vizează virusul.
“Studii clinice la scară largă care implică câteva mii de oameni sunt în curs de desfășurare, iar rezultatele sunt așteptate în curând, conform darelor pe care le-am primit de la Agenție.
Este al treilea vaccin împotriva COVID-19 pentru care EMA începe revizuirea continuă, după ce luna trecută a demarat această procedură pentru produse similare dezvoltate de Astrazeneca – Oxford University și Pfizer – BioNTech.
Revizuirea continuă pentru toate vaccinurile va continua până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru a susține o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață, mai precizează EMA”, scrie cristian Bușoi pe Facebook.
Moderna a anunțat că vaccinul său este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19
Moderna Inc a precizat, luni, că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată. Moderna devine,astfel, a doua companie a Statelor Unite care raportează rezultate peste așteptări în această săptămână, potrivit Reuters.
Împreună cu serul dezvoltat de Pfizer Inc – care de asemenea prezintă o eficacitate de peste 90% – și în așteptarea mai multor date de siguranță și a unei revizuiri normative, Statele Unite ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în luna decembrie, cu circa 60 de milioane de doze disponibile până la finalul anului.
În aceste condiții, este posibil ca anul viitor guvernul american să aibă acces la peste un miliard de doze de la doar doi producători de vaccin, cu mult peste necesarul națiunii cu 330 de milioane de rezidenți.
Vaccinurile, ambele construite folosind tehnologiacunoscută drept ARN mesager sau ARNm, reprezintă instrumente de amploare în lupta cu pandemia care a infectat 54 de milioane de oameni în toată lumea, la un număr de 1,3 milioane de decese legate de această boală infecțioasă. Mai mult decât atât, veștile despre serul care ar putea da o nouă turnură în combaterea crizei sanitare globale vinîntr-un moment în care națiunile lumiise confruntă cu noi focareși sunt puse în situația de a introducenoi restricții.