Cristian Bușoi (PNL): ‘Populismul PSD cu prețul minim duce la lipsa medicamentelor din țara noastră. Companiile producătoare nu mai sunt interesate să alimenteze piața românească’

Publicat: 18 09. 2019, 13:39
Foto: Facebook / Cristian Busoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi susține că ‘populismul PSD cu prețul minim duce la lipsa medicamentelor din România.’

PNL-istul explică, într-o postare pe Facebookde ce interdicția Ministerului Sănătății pe exportul paralel este fără efect pozitiv asupra pacienților și pare diversiune.

Decizia Ministerului Sănătății de a bloca exportul paralel nu ajută pacienții și reflectă ori o neînțelegere a modului în care funcționează piața și în țară și la nivel european, ori o încercare de a ascunde cauzele reale ale lipsei medicamentelor și anume politicile populiste ale PSD privind prețul medicamentelor.

Pe fond chiar, ordinul Ministerului de blocare a exportului este contradictoriu și ridică mari semne de întrebare asupra faptului că Ministerul Sănătății chiar vrea să ajute pacienții, în mod real, nu să creeze doar o perdea de fum.

Din cele 172 de DCI (denumiri comune internaționale), adică 401 de denumiri comerciale blocate la export, 341 de produse nu au fost exportate, iar restul de 60 apar în Sistemul Electronic de Raportare (SER) ca având stocuri la nivel național, informație care se poate verifica și lucru pe care Ministerul îl știe foarte bine.

Deci, pretinzând că ajută pacienții să nu mai rămână fără medicamente, Ministerul Sănătății iese public cu tema falsă a blocării exportului paralel pentru o listă de produse despre care știe nu au fost exportate niciodată în proporție de 85%, iar restul de 15% au stocuri în țară și nu prezintă risc de discontinuitate.

Lipsa medicamentelor este o problemă cauzată de retragerile comerciale ale producătorilor, fie din cauza unor motive de fabricație, dar cel mai des pe fondul prețului redus al medicamentelor și în condițiile creșterii taxei clawback. În crizele medicamentelor care s-au succedat din 2015 până anul trecut și în situația vaccinului antirujeolic și în situația imunoglobulinelor s-a văzut că motivele lipsei au fost: fie incapacitatea autorităților de a constitui stocuri asiguratoare, fie decizia producătorilor de a nu mai alimenta piața din România, motiv pentru care s-a și ajuns la finalul anului 2017 la eliminarea taxei claw-back pentru aceste produse.

Este răspunderea autorităților să ia măsuri pentru ca pacienții să nu sufere din cauza lipsei medicamentelor, dar aceste măsuri trebuie să trateze cauza fenomenului. Problema de fond este că politica prețului minim, practicată de PSD, a produs un dezastru pe piață, companiile producătoare nemaifiind pur și simplu interesate să alimenteze piața românească„, afirmă Cristian Bușoi.

Amintim că ministrul Sănătății,Sorina Pintea, a anunțat suspendarea pentru șase luni a exportului în cazul a 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare necesare în tratamentul cancerelor şi a persoanelor acre au suferit un transplant. (Detalii AICI)