Cristian Bușoi (PNL): Există riscul ca Spitalul Sf Pantelimon să se închidă / Parlamentul trebuie să vină cu o legislație pentru pacienții terminali, medicii să știe ce au de făcut (VIDEO)

Publicat: 16 08. 2024, 11:56
Foto: Cristian Bușoi / Facebook

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a declarat vineri, pentru B1 TV, că Parlamentul României ar trebui să adopte o legislație care să stabilească în mod clar ce trebuie să facă medicii în cazul pacienților terminali.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV, în contextul dosarului privind morțile suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Bușoi a mai afirmat că există riscul ca spitalul să se închidă dacă nu va mai avea cazuri de tratat pentru care să ceară decontare de la Casa de Sănătate.

Bușoi spune că există riscul ca Spitalul Sf Pantelimon să se închidă

„Discuțiile din spațiul public au dus la scăderea încrederii, în general, în sistemul de sănătate și în spitalele de stat și, în mod special, în Spitalul Sfântul Pantelimon și e puțin nedrept pentru că, dincolo de problemele care se descoperă (…) și aceste neajunsuri care se regăsesc și în alte spitale, totuși, la ”Sf Pantelimon” sunt și medici care-și fac datoria, care au salvat vieți, care au gestionat și rezolvat cazuri medicale. Trebuie să găsim un echilibru.

Trebuie repede ca Ministerul Sănătății și conducerea interimară și nouă pusă la Spitalul SfF Pantelimon să îndrepte aceste neajunsuri și încet, încet să recâștige încrederea pacienților”, a declarat Cristian Bușoi.

Acesta a susținut apoi că există un risc ca spitalul să se închidă: „Casa de Sănătate nu va putea deconta servicii și vor intra într-un cerc vicios în care, într-un final, spitalul se va închide. Există acest risc dacă nu vor putea să-și deconteze cazuri, dacă nu vor avea cazuri medicale pe care să le manageruiască, încet-încet va scădea finanțarea. Sigur, salariile personalului medical sunt dintr-un cont separat, dar nu vor mai putea funcționa dacă nu vor putea deconta servicii la Casa națională, Casa Municipiului București de Asigurări de Sănătate. Deci trebuie venit rapid cu măsuri de îmbunătățire a situației acolo și de o comunicare mai bună cu pacienții”.

Bușoi: E nevoie de legislație în privința pacienților terminali

Europarlamentarul PNL a mai spus că e nevoie de discuții și la nivelul Parlamentului „legată de ce se întâmplă cu pacienții terminali, pacienții care nu mai au nicio șansă, în ce condiții se opresc manevrele medicale în secțiile ATI; sunt nenumărate exemple care ne pot inspira în țările europene, s-a discutat în spațiul public de Franța, dar în nicio țară europeană nu-și permite un medic sau doi să ia decizii de terminare a unui tratament chiar pentru un bolnav pe care știința medicală și experitența lor îl arată ca un bolnav care nu mai are șanse să-și revină”.

„Trebuie să fie o legislație și cazuri bine definite, trebuie să fie o comisie medicală cu specialiști dintr-un spital din mai multe discipline, care să fie cu expertiză și experiență foarte mare. În al treilea rând, în toate țările europene se cere acordul familiei. Fără acordul familiei nu poți termina tratamentele în secțiile de ATI chiar pentru palcienții care nu mai au șanse”, a mai explicat Cristian Bușoi.

Totodată, acesta a amintit că Ministerul Sănătății are bani europeni pentru a dota secțiile ATI și a face secții de paliație.