Eurodeputatul Cristian Bușoi, vicepreședinte al PNL, reacționează după acordul de la Bruxelles, venit în urma unor negocieri maraton de aproape trei zile, privind nominalizările pentru viitoarele funcții de conducere la nivelul Uniunii Europene.
Liberalul consideră că România are „o poziție solidă” după aceste negocieri și spune că „dacă Guvernul ar fi fost privit cu mai multă încredere, am fi fost mult mai bine”.
TRAGEDIA MOMENTULUI! RĂMAS BUN, MIHAI CONSTANTINESCU! IMAGINI BOMBĂ CU LOCUL UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT (GALERIE FOTO)
„A fost o perioadă de negocieri complicate în UE și dincolo de contradicțiile politice, dacă este să privim în perspectivă, putem spune că Uniunea Europeană își găsește echilibrul politic.
LACRIMI ÎN TELEVIZIUNE! BIATA TEO TRANDAFIR! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ (GALERIE FOTO)
Dacă nu ar exista statutul incert al Marii Britanii, ar fi poate după multă vreme un moment bun pentru UE, după numeroase crize: criza economică, cea a refugiaților, ascensiunea mișcărilor populiste sau euro-sceptice.
Ca opinie personală, nu doar ca politician liberal, membru al Parlamentului European, ci și ca observator al politicii din interiorul Uniunii, de ani întregi, aș spune că România este într-o poziție bună”, a scris Cristian Bușoi miercuri, pe pagina sa de Facebook.
El mai consideră că țara noastră are „o poziție politică mai solidă” între statele blocului comunitar decât avea după alegerile europarlamentare de acum cinci ani.
„Putem spune ca n-a trecut timpul degeaba peste noi ca stat european, ceea ce este bine și se vede în țară, dar și în Uniune, la nivel politic.
Este deci un moment de oportunitate, creat în primul rând de o prezență apreciată a președintelui Iohannis între liderii europeni, dar și de o Președinție românească care, deși marcată de derapajele guvernului și ale majorității politice PSD-ALDE, mai ales în Justiție și Economie – dacă este să ne aducem aminte de OUG 114 – s-a încheiat bine și cu dosare politice importante rezolvate de România.
România este deci într-o situație bună după negocierile din UE și dacă am fi avut un Guvern privit cu mai multă încredere, am fi putut fi mult mai bine”, a mai scris liberalul.
Cristian Bușoi conchide că tot ce putem spera este ca actuala majoritate politică constituită din PSD și ALDE să fi „înțeles ceva din lecția 26 mai și nu va duce din nou lucrurile într-o direcție greșită, atât în domeniul politicilor economice, cât și în Justiție”.
Şefii de stat şi de guverne din UE au ajuns marţi la un acord, la Bruxelles, asupra nominalizării în posturi-cheie la nivel european: Ursula von der Leyen la şefia Comisiei Europene, iar franceza Christine Lagarde la Banca Centrală Europeană (BCE).
„Consiliul European s-a înţeles asupra viitoarei conduceri a instituţiilor europene”, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European Donald Tusk.
Acesta a postat fotografii cu noile feţe – inclusiv cu succesorul său, belgianul Charles Michel, şi cu spaniolul Josep Borrell, noul şef al diplomaţiei europene.
Miercuri, social-democratul italian David-Maria Sassoli a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European.