Cristian Bușoi: Este de departe unul dintre cele mai tensionate summituri din istoria UE. Cred că vor reuși să își impună punctul de vedere România și statele care încearcă să găsească o cale de mijloc (VIDEO)

Publicat: 20 07. 2020, 21:00

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a comentat, luni, în direct pe B1 TV, negocierile de la summitul Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state naționale încearcă deja de patru zile să ajungă la un consens cu privire la cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar și la fondul european de redresare economică.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Bușoi, despre summitul UE și președintele Klaus Iohannis

„Este de departe unul dintre summiturile cele mai tensionate din istoria UE. Cred că este și unul dintre cele mai lungi summituri, în sensul de Consiliul European – întâlnirea șefilor de state și de guverne. Ultima dată, un summit de o asemenea încărcătură și cu atât de lungă perioadă de timp a fost în 2000, la Nice, atunci când s-a discutat redesenarea instituțiilor europene. Este clar că nu există un consens în acest moment. Există destul de multe divergențe. Pe masa decidenților la cel mai înalt nivel, care trebuie să ia o decizie în ceea ce privește bugetul pe următorii șapte ani, plus planul de redresare economică în noua generație, și care mai apoi va trebui să se aprobe cu da sau nu de către Parlamentul European, deci va ajunge la noi, la Parlamentul European, a venit propunerea Comisiei Europene, cu un buget de 1.100 de miliarde pe cei șapte ani. Politica agricolă, politica de coeziune, cercetarea, programul de sănătate al UE, pe care îl cunosc foarte bine pentru că sunt raportor, celelalte programe uzuale și, separat, 750 de miliarde pentru planul de redresare. Sunt cele patru țări care insistă ca în planul de redresare să existe o pondere mai mare a împrumuturilor și mai mică a granturilor”, a afirmat Cristian Bușoi.

Referitor la poziția României, el a explicat: „Președintele Klaus Iohannis are o poziție foarte constructivă, foarte moderată. A explicat foarte clar că, pentru România, este important să se ajungă la un rezultat, că România se bazează mult pe banii europeni, că avem nevoie de banii europeni pentru investiții în infrastructură, autostrăzi, căi ferate, pentru construcția de spitale, pentru sprijinirea IMM, pentru digitalizarea României. Cred că Președintele României, la fel ca state importante care încearcă să găsească o cale de mijloc, Germania, Franța, Italia, vor reuși în final să își impună punctul de vedere”.

Președintele Klaus Iohannis, despre poziția României în cadrul negocierilor de la Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă, duminică, în care a vorbit despre poziția Bucureștiului în cadrul negocierilor, dar și despre tempoul în care se desfășoară acestea.

„Sunt teme foarte complicate, ca să se înțeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, despre sume. Se discută, de exemplu, foarte aprins despre proporția între granturi, adică fonduri practic nerambursabile, și împrumuturi pentru fiecare țară, și suma totală. Se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condiții de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale. Alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau a Comisiei”, a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că „problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăși este o temă care a dus la multe discuții. Ca o notă, pentru România, statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine”.