Cristian Bușoi: Anumite state UE, care au relații mai strânse și care văd vaccinul ca armă geopolitică, pot fi sprijinite cu număr oarecare de doze din Rusia și China, dar nu vor rezolva vaccinarea la nivel mare (VIDEO)

Publicat: 02 03. 2021, 22:08
Foto: Facebook / Cristian Busoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi s-a arătat de părere că anunțurile venite din anumite țări europene privind achiziționarea de doze de vaccin anti-COVID-19 din Rusia și China „au mai degrabă o valență geopolitică și de poziționare inclusiv în relațiile dintre aceste țări”.

Slovacia a devenit luni al doilea stat UE, după Ungaria, care primește vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Bușoi, despre negocierile purtate de anumite state UE pentru achiziționarea de vaccin anti-COVID-19 din Rusia și China

Referitor la faptul că Bruxellesul dă asigurări că strategia UE privind achiziționarea comună de vaccinuri funcționează, chiar dacă anumite state europene au negociat achiziționarea de ser din Rusia și China, Cristian Bușoi a explicat: „Dacă vorbiți de Austria, Danemarca și colaborarea cu Israelul, eu cred că este un lucru foarte bun că există un proiect de colaborare pentru mutații și în mod clar, cu cât aceste colaborări sunt targetate pe tot ceea ce poate să însemne mutație în viitor, lucrul acesta nu încurcă. În rest, în ceea ce privește vaccinul Sputnik sau în ceea ce privește vaccinul chinezesc, acolo aceste anunțuri, în opinia mea, au mai degrabă o valență geopolitică și de poziționare inclusiv în relațiile dintre aceste țări”.

„Ați amintit Cehia, Ungaria, pe de o parte, și evident Rusia și China, pe de cealaltă parte. Pentru că nu putem vorbi nici de cantități îndeajuns de mari care pot să ajungă repede în aceste țări, și vorbim iarăși de vaccinuri care nu au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Pot fi foarte bune, pot fi foarte eficiente, deocamdată au fost folosite în țările de origine, în Rusia, în China, și chiar și în țări terțe, dar nu au trecut prin evaluarea științifică a Agenției Europene a Medicamentului. Prin urmare, și baza legală de a le putea folosi în țările Uniunii Europene este destul de șubredă”, a mai declarat eurodeputatul Cristian Bușoi, marți seară, la „Actualitatea cu Tudor Mușat”.

În direct pe B1 TV, el a vorbitdespre situația celor șapte seruri anti-COVID-19 care, după caz, au fost aprobate sau urmează să primească undă verde la nivelul UE, ocazie cu care a precizat că„problema de producție și de distribuire este strict legată de trimestrul I, de luna martie”.

„Vor fi îndeajuns de multe vaccinuri ca să nu mai dea un motiv unora și altora să se uite în alte direcții. Încă o dată, nu critic în sine acele vaccinuri. Ele este evident că poate că sunt eficiente, poate că sunt rezultatul unei munci asidue, unor oameni care știu ceea ce au de făcut, doar că nu au trecut prin aprobarea Agenției Europene a Medicamentului. Nu au reușit sau nu au vrut – în cazul vaccinului chinezesc, pentru că nici măcar nu au depus o aplicație. Nu s-au depus documentele necesare și procedurile necesare pentru a putea fi aprobate în Uniunea Europeană. Nu cred că se poate vorbi de o capacitate de producție atât de mare pentru a acoperi nevoile întregii Uniuni Europene. De aceea, punctual, anumite state, care au relații mai strânse, care, așa cum vă spuneam, văd vaccinul și ca poziționare în relațiile externe, și ca armă geopolitică, pot fi sprijinite cu un număr oarecare de doze, nu vor putea rezolva însă vaccinarea la nivel macro, la nivel mare”, a mai spus eurodeputatul.

El a mai precizat că și „Sputnik V a fost invitat să depună o aplicație la Agenția Europeană a Medicamentului”.

„Chiar Germania, o țară importantă, poate cea mai importantă țară din Uniunea Europeană, a mediat cumva acest lucru și știți bine că au fost anumite discuții, dar deocamdată nu s-au depus documentele necesare pentru a putea să se vorbească de o aprobare”, a mai adăugat Cristian Bușoi.