Creșele, grădinițele și afterschool-urile nu se redeschid din 15 iunie. Monica Anisie: Normele sunt încă în pregătire. Probabil luni le vom finaliza (VIDEO)

Creșele, grădinițele și afterschool-urile nu se redeschid din 15 iunie. Monica Anisie: Normele sunt încă în pregătire. Probabil luni le vom finaliza (VIDEO)

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că afterschool-urile, grădinițele și creșele nu se vor redeschide începând de luni, pentru că trebuie întâi finalizate normele de securitate și igienă, astfel încât să nu crească numărul infectărilor cu coronavirus. Vineri, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern care prevede redeschiderea acestora din 15 iunie, amintește edupedu.ro.

Ministrul Educației: Luni nu se vor redeschide afterschool-urile, grădinițele și creșele. Normele sunt încă în pregătire

Duminică, Monica Anisie a declarat că Ministerul Educației și cel al Sănătății încă lucrează la normele privind redeschidere a creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor, prin urmare ele nu-și vor relua activitatea chiar de luni.

„Normele de redeschidere a creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor sunt încă în pregătire la nivelul Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Probabil, mâine (luni) le vom finaliza și prezenta public. (…) Mâine nu se vor redeschide. Se vor redeschide în momentul în care există aceste norme, cerere și decizie la nivelul autorității locale. Normele trebuie să fie prezentate de Ministerul Educației, Ministerul Muncii mâine (luni)”, a declarat, duminică, Monica Anisie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Acesta a mai precizat că a trimis inspectoratelor școlare situația în care grădinițele își pot relua activitatea și că le-a solicitat să anunțe părinții că pot depune cereri la unitățile de învățământ preșcolar la care au mers copiii până acum. Directorii de grădinițe vor centraliza aceste solicitări și le vor trimite inspectoratelor școlare. Acestea, la rândul lor, vor transmite solicitările autorităților locale.

Monica Anisie a insistat că decizia privind redeschiderea grădinițelor de vară de stat aparține strict autorităților locale.

„Deci profesorii pentru învățământ preșcolar, educatorii pot veni la aceste grădinițe de vară în afara salariului pe care îl primește (SIC!) de la Ministerul Educației și Cercetării. El va fi plătit diferit, de autoritatea publică locală”, a mai spus Anisie.

Ministrul Educației, ultimele detalii despre Evaluarea Națională. Reguli stricte, în contextul epidemiei de coronavirus

Tot în cadrul conferinței de presă de duminică, ministrul Monica Anisie a vorbit și despre modul în care se va desfășura Evaluarea Națională în acest an, în contextul epidemiei de COVID-19.

172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris la aceste probe. Ele se vor desfășura începând de luni, ora 09.00, în 4.253 de centre de examen. Cadre medicale vor face triajul epidemiologic la intrare. Fiecare școală a stabilit un grafic pentru a evita aglomerația, iar fiecare inspectorat va monitoriza respectarea măsurilor.

Lucrările vor fi evaluate în alt judeţ decât cel din care este elevul.

Pentru elevii care se află în izolare/carantină sau care vor fi depistați după trei teste succesive cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius, va fi organizată sesiune specială a Evaluării Naționale, începând din 29 iunie, înaintea repartiției computerizate la licee.

„Scopul organizării acestei etape speciale este tocmai acela de a da şanse egale tuturor copiilor. Vreau să precizez că această etapă specială se va organiza înaintea repartiţiei computerizate care se va realiza în data de 10 iulie. Prin urmare, toţi copiii absolvenţi de clasa a VIII-a au şanse egale pentru a participa la Evaluarea naţională”, a dat asigurări Anisie.

Calendarul primei sesiuni de EvaluareNațională 2020:

  • 15 iunie: Limba şi literatura română
  • 17 iunie: Matematică
  • 18 iunie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).
  • 22 iunie: Afișarea rezultatelor (până la ora 14:00)
  • 22 iunie (intervalul orar 16:00 – 20:00) și 23 iunie (intervalul orar 8:00 – 12:00): Înregistrarea contestațiilor
  • 23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
  • 27 iunie: Afișarea rezultatelor finale.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`