Cozonacul este nelipsit de pe mesele de Sărbători, iar gospodinele din familie se întrec de multe ori în rețete și preparate delicioase. Cu rahat turcesc, stafide, mucă sau mac, ori fructe goji, cozonacul este unul dintre preparatele vedetă.
Rețetele de cozonac sunt celebre pe tot globul, iar în rândul românilor au devenit adevărate delicatese tradiționale. Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre jurații show-ului Chefi la Cuțite de la Antena 1 are o rețetă populară în mediul online. Iată, potrivit Unica.ro, cum se prepară cozonacii după celebra rețetă a lui Scărlătescu:
1 kg făină
250 gr zahăr
450 gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt belgian
500 gr nucă
200 gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30 gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
Rețea este una simplă și specială, fiind de mare ajutor pentru începători. Pentru început, drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Compoziția se lasă la dospit până când își dublează volumul.
Laptele se lasă la fiert și se amestecă cuzahărul, până când acesta din urmă se dizolvă, iar separat, se freacă gălbenușurile și sarea.
Într-un vas se toarnă, pe rând, făină, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se amestecă și se freacă bine, până când se obține un aluat omogent și mai ales elastic.
Compoziția la mai lasă la dospit aproximativ o oră. Apoi, se ia o bucată de aluat și se întinde bine pe masa sau bufetul pe care preparați cozonacul. Aluatul se unge cu crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou, scrie sursa citată mai sus.
Următorul pas este să punem rulanda într-o tavă tapotată cu unt sau cu făină. Dacă doriți puteți folosi și hârtie de copt. Se mai lasă la dospit pentru încă 2 ore. Odată ce aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.