Cozonaci delicioși pe masa de Crăciun. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Cozonaci delicioși pe masa de Crăciun. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu
FOTO: Pixabay.com

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de Sărbători, iar gospodinele din familie se întrec de multe ori în rețete și preparate delicioase. Cu rahat turcesc, stafide, mucă sau mac, ori fructe goji, cozonacul este unul dintre preparatele vedetă.

Rețetele de cozonac sunt celebre pe tot globul, iar în rândul românilor au devenit adevărate delicatese tradiționale. Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre jurații show-ului Chefi la Cuțite de la Antena 1 are o rețetă populară în mediul online. Iată, potrivit Unica.ro, cum se prepară cozonacii după celebra rețetă a lui Scărlătescu:

Cozonacii de Crăciun, după rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Ingredinetele de care ai nevoie:

1 kg făină

250 gr zahăr

450 gr lapte

5 ouă

60 gr drojdie

300 gr unt belgian

500 gr nucă

200 gr rahat

150 gr ciocolată belgiană

30 gr portocală confiată

30 gr coajă de lămâie

Modul de preparare

Rețea este una simplă și specială, fiind de mare ajutor pentru începători. Pentru început, drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Compoziția se lasă la dospit până când își dublează volumul.

Laptele se lasă la fiert și se amestecă cuzahărul, până când acesta din urmă se dizolvă, iar separat, se freacă gălbenușurile și sarea.

Într-un vas se toarnă, pe rând, făină, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se amestecă și se freacă bine, până când se obține un aluat omogent și mai ales elastic.

Compoziția la mai lasă la dospit aproximativ o oră. Apoi, se ia o bucată de aluat și se întinde bine pe masa sau bufetul pe care preparați cozonacul. Aluatul se unge cu crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou, scrie sursa citată mai sus.

Următorul pas este să punem rulanda într-o tavă tapotată cu unt sau cu făină. Dacă doriți puteți folosi și hârtie de copt. Se mai lasă la dospit pentru încă 2 ore. Odată ce aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)