Cozi la depunerea sacilor cu voturi în Sectoarele 1 și 2. Membri ai secțiilor de votare au stat cu orele în caniculă. Explicațiile lui Toni Greblă, președintele AEP, pentru această situație (VIDEO)

Cozi la depunerea sacilor cu voturi în Sectoarele 1 și 2. Membri ai secțiilor de votare au stat cu orele în caniculă. Explicațiile lui Toni Greblă, președintele AEP, pentru această situație (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cozi uriașe în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, la depunerea sacilor cu voturi. Membri ai secțiilor de votare acuză că au stat și 30 de ore pentru a depune sacii în sediul Biroul Electoral, iar unii nu au fost primiți nici acum. În tot acest timp au stat afară, pe caniculă.

Lupta este în continuare strânsă între principalii candidați: Clotilde Amrnad (USR) și George Tuță (PNL) la Sectorul 1 și Radu Mihaiu (USR) și Rareș Hopincă (PSD) la Sectorul 2.

Într-o intervenție pentru B1 TV, în emisiunea „Actualitatea” moderată de Tudor Mușat, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a insistat că nu e vina AEP, care a făcut tot posibilul ca procesul electoral să se desfășoare fără probleme.

Toni Greblă (AEP), despre probleme de la scrutinul din Sectoarele 1 și 2

Întrebat de ce am ajuns în această situație, șeful AEP a răspuns: „Datorită unui cumul de funcții, de cauze, de vinovății. Prima, în ordine cronilogică: e un sediu pentru Biroul Electoral de sector total necorespunzător, o sarcină care revine în sarcina primarilor fiecărei localități. A doua chestiune e faptul că nu a existat o programare a venirii cu buletinele la sediul Biroului Electoral de sector. În ce privește organizarea internă în acel Birou, azi de dimineață, dincolo de cei 36 de statisticieni care ajutau și centralizau rezultatele votului, am suplimentat numărul cu 40 de statisticieni pentru a grăbi acest proces. Împreună cu Ministerul de Interne, acolo unde a fost cazul au fost montate corturi unde să poată să se adăpostească membrii Birourilor până le vine rândul. Am luat toate măsurile care depind de AEP, restul e activitatea Biroului Electoral de sector care nu e în subordinea AEP”.

Chestionat dacă AEP nu se asigură că se respectă niște pași, așa încât să nu se ajungă la astfel de probleme, Toni Greblă a explicat: „Noi cu președinții, locțiitorii și operatorii de calculator am efectuat două și respectiv trei sesiuni de informare asupra a ce trebuie să facă. Am elaborat un ghid al președintelui secției de votare (…) pe care l-am distribuit tuturor președinților de secții. Toți au avut câte două exemplare. Mai mult nu putem să facem, dar dacă nu e o organizare internă care să permită un flux corespunzător, dacă oamenii nu sunt ajutați să care sacii, să fie depozitați în încăperi în care să poată să respire și sunt lăsați să aștepte cu ei pe trotuar, asta înseamnă iresponsabilitate și spune mult despre grija față de om”.

Greblă: Problemele nu se vor mai repeta la prezidențiale

Acesta a repetat apoi că „e în sarcina primarilor, a prefecților, a Birourilor respective în colaborare să stabilească măsuri, programe”.
„Nu se va mai întâmpla la prezidențiale din mai multe motive. După alegeri o să vi le și spun. Un motiv important e că pentru prezidențiale e un singur buletin de vot, procesele verbale se încheie simplu. Acum, de la Birourile secțiilor de votare circa 30% din procesele verbale de consemnare a rezultatului votării au fost întocmite greșit și a trebuit, împreună cu statisticienii INS, cu alt personal tehnic auxiliar să fie remediate aceste deficiențe. Din această cauză, predarea unor materiale pentru o singură secție de votare a durat între 20 și 30 de minute”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis