COVID-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Vom avea o evaluare a situaţiei după Paşti în privinţa coronavirusului / Clujul este un exemplu de bună practică (VIDEO)

Publicat: 08 04. 2020, 17:59

O evaluare a situației cu privire la evoluția epidemiei de coronavirus în România va fi făcută după Paști, a anunțat, miercuri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Mai exact, a afirmat Tătaru, evaluarea va fi făcută în ultima săptămână a lunii aprilie.

Ministrul Sănătății a făcut această precizare așteptându-se ca mulți români să revină acasă din străinătate abia în ajunul sărbătorilor, adică în perioada 13-17 aprilie, ținând cont de faptul că Paștele se sărbătorește anul acesta în data de 19 aprilie.

„Avem o perioadă până după sărbătorile pascale, iar în acest context o să avem o evaluare după 7-10 zile după sărbătorile pascale”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Vom avea o evaluare a situaţiei după Paşti în privinţa coronavirusulu

Restricțiile împuse de autorități rămân în vigoare până cel puțin la 1 Mai

Ministrul Nelu Tătaru a mai menționat că până la o viitoare comunicare cu privie la restricții se păstrează distanțarea socială, izolarea voluntară, carantina pentru cei confirmați pozitiv cu COVID-19 sau pentru cei sosiți din străinătate.

Spre exemplu, Ministerul Afacerilor Externe anunța într-un bilanț că , pe cale rutieră, aproximativ 46.800 cetățeni români au intrat în țară de miercuri, 18 martie și 23 martie, după crearea culoarului prin concetățenii noștri aflați în străinătate pot traversa Ungaria pe la punctele de trecere a frontierei Cenad, Nadlac, Nadlac II, Bors, Varsand. Astfel, media a fost de aproape 10.000 de reveniri pe zi.

Românii care se întorc din Disapora vor sta în carantină

Amintim că românii care vor să petreacă Paștele alături de familia din țară nu vor avea acest prilej. Asta că pentru că autoritățile au impus carantina de două săptămâni pentru țările aflate în zone roșii și izolarea la domiciliu pentru cei care vin din zone galbene.

Clujul, un exemplu în combaterea răspândirii coronavirusului

Ministrul Sănătății a felicitat Clujul pentru modul în care reușește să lupte cu pandemia de coronavirus.

”“Clujul este un exemplu de bună practică. Am vrut să văd efectiv fiecare management, să mi se prezinte problemele şi activitatea desfăşurată. Faţă de multe alte oraşe, aşez Clujul undeva sus, atât ca activitatea medicală, cât şi ca implicarea administraţiei locale”, a spus Nelu Tătaru.

La Cluj se pot face o mie de teste de coronavirus pe zi, iar Tătaru a cerut ca orașul condus de Emil Boc să efectueze teste și pentru orașele Deva și Suceava, greu încercare de virusul venit din Wuhan, China.

“La Cluj există o capacitate de o mie de testări pe zi. Ţin să menţionez că Clujul poate asigura testarea şi pentru localităţi din jur, deja am vorbit pentru Deva sau pentru Suceava să poată aduce teste pentru a fi lucrate la Cluj”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Klaus Iohannis a anunțat încă 30 de zile de carantină din cauza COVID-19

Amintim în acest context că președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea carantinei necesară pentru combaterea coronavirsului pentru încă 30 de zile.

Șeful statului a recomandat românilor să petreacă Paștele în izolare la locuințe și a menționat că el va sărbători doar cu soția sa.

Bilanțul epidemiei decoronavirusîn România a depășit 4.000 de infectări

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 344 noiîmbolnăviri cu coronavirus.

Astfel, bilanțul total ajunge până în prezent la 4.761 infectări cu virusul chinez.

De asemenea, au fost raportate de la începutul pandemiei 215decese ale paciențilortestați pozitiv cucoronavirus.

Ar mai fi de precizat că 528 de persoane sunt vindecate, dar 162 sunt la Terapie Intensivă.