CORONAVIRUS | Surse: Raed Arafat nu a reușit să convingă PSD, Pro România și USR să voteze prelungirea stării de alertă. Ce au propus social-democrații
Raed Arafat a încercat să-i convingă pe liderii PSD, USR și Pro România să voteze prelungirea stării de alertă, prin Hotărâre de Guvern, cu cel puțin 15 zile, dată fiind epidemia de coronavirus care încă e o amenințare pentru sănătatea publică. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avut miercuri dimineață, la Parlament, o discuție cu Marcel Ciolacu, Dan Barna și Victor Ponta, dar, susțin surse politice citate de Digi24, negocierile au eșuat. PSD și USR au venit cu proprii alternative la starea de alertă.
Raed Arafat, discuții eșuate cu liderii PSD, Pro România și USR pe tema prelungirii stării de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus
Miercuri, la Parlament, a avut loc o discuție între Raed Arafat și Marcel Ciolacu, liderul interimar PSD, Victor Ponta, președintele Pro România, și Dan Barna, liderul USR, pe tema prelungirii stării de alertă. Întâlnirea a avut loc la inițiativa șefului DSU, care a vrut să-i convingă pe cei trei că este necesară o asemenea măsură, pentru ca epidemia de coronavirus să fie bine gestionată și pe viitor. Anterior, PSD, ALDE și Pro România au anunțat că vor vota împotrivă, iar USR a transmis că stare de alertă nu se mai justifică la nivel național, ci doar local.
Arafat le-a transmis liderilor politici că există în continuare un risc mare de infectare dar, chiar și așa, se pare că nu au avut mare succes în a-i convinge, susțin surse citate de Digi24.
În locul Hotărârii de Guvern privind continuarea stării de alertă, Marcel Ciolacu a propus o lege prin care să fie impuse doar anumite restricții ce ar trebui să rămână în vigoare și după 15 iunie. PSD a mai cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile.
La rândul său, Dan Barna a propus ca starea de alertă să fie menținută doar în acele zone în care există un risc mare de infectare.
„Arafat a zis că va veni cu cifre și analize la proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă. Decidem atunci. Am ținut toate porțile deschise, dar vrem să vedem fundamentare solidă și tratare diferențiată de la zonă la zonă”, au declarat surse politice din USR, pentru Digi24.
Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puține restricții
Marți, președintele Klaus Iohannis a declarat că este necesară prelungirea stării de alertă, dar cu ridicarea anumitor restricții încă aflate în vigoare. Șeful statului le-a cerut apoi parlamentarilor, care trebuie să dea un vot pe această temă, să fie responsabili: „Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă. Fiți responsabili, virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dacă sprijiniți Guvernul, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (…) Parlamentari, nu puneți la îndoială acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”.
Potrivit celui mai recent bilanț al epidemiei de coronavirus, în România au fost depistate pozitiv 20.945 de persoane, 196 dintre ele doar în ultimele 24 de ore. 15.103 de pacienți COVID-19 au fost declarați vindecați și externați, dar 150 sunt internați la Terapie Intensivă și 1.360 au decedat. De la izbucnirea epidemiei, la nivel național au fost prelucrate peste 520.500 de teste.