CORONAVIRUS | România, printre principalii beneficiari ai Planului de relansare economică, propus de Comisia Europeană. Țara noastră are alocate 33 de miliarde de euro sub formă de granturi și credite

Publicat: 27 05. 2020, 17:24
Foto: pixabay.com

România este unul dintre principalii beneficiari ai Planului de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, propus de Comisia Europeană, în contextul pandemiei de coronavirus. Președintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri, în plenul Parlamentului European, planul de redresare. Potrivit acestuia, România ar urma să beneficieze de 33 de miliarde de euro, fiind astfel a șaptea țară din UE din punctul de vedere al sumelor alocate.

România ar urma să beneficieze de suma de 33 de miliarde de euro, conformPlanului de relansare economică al Comisiei Europene

Țara noastră ar beneficia de 19.6 miliarde de euro sub formăde granturi și 13,4 miliarde de euro credite. Sumele vor fi disponibile începând din 1 ianuarie 2021, cu condiția ca până atunci să fie aprobate de Parlamentul European, de Consiliu și de cele 27 de state membre.

”România este unul dintre principalii beneficiari. Primim 33 de miliarde de euro și trebuie să înapoiem doar 12 miliarde de euro. Vedem că țările bogate plătesc mai mult decât primesc. Asta înseamnă solidaritatea în Europa”, a scris europarlamentarul român SiegfriedMureșan, pe Facebook.

De altfel, în urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre propunerea Executivului comunitar cu privire laPlanul de relansare economică a Uniunii Europene.

Finanțările se vor face pe bază de proiecte.

Foto:facebook.com/SiegfriedMEP

Italia și Spania, cele mai afectate state europene de criza generată de coronavirus, sunt principalii beneficiari ai planului

Fondul în valoare de 750 miliarde euro va fi împărțit în 500 de miliarde de euro – granturi și 250 miliarde de euro – credite.Șefa Comisiei Europene a ajuns la aceste cifre după ce a combinat propunerile venite, pe de o parte, de la Franța și Germania, și pe de alotă parte, de la Olanda, Danemarca și Austria.

Astfel, Italia și Spania, țările europene cele mai afectate de pandemia de COVID-19 ar urma să primească, 153, respectiv 149 de miliarde de euro, sub formă de granturi și credite. Germania, țara care contribuie cu cei mai mulți bani la acest fond, va primi 185 de miliarde de euro, în timp ce Franța – 130 de miliarde.

Polonia ar urma să încaseze 64 de miliarde de euro, iar Ungaria va primi 15 miliarde de euro.

Ursula von der Leyen a declarat, miercuri, că granturile vor fi alocate în baza unor criterii care vor fi stabilite de Comisia Europeană, în funcție de cât de mult a avut de suferit fiecare stat de pe urma pandemiei de COVID-19.

De altfel, șefa Executivului comunitar încearcă de săptămâni întregi să vină cu un plan care să răspundă crizei generate în Uniunea Europeană de pandemia de coronavirus. Planul de relansare economică va constitui astfel partea centrală a răspunsului oferit de UE la criza cu care statele europene se confruntă în acest moment. Noul coronavirus a făcut zeci de mii de victime la nivel european și a provocat grave probleme economice, cele mai afectate state estimând că vor înregistra o scădere economică de până la 10% în acest an.

Foto:bloomberg.com

Șefa Comisiei Europene a prezentatpropunerea de buget multianual al UEpentru perioada 2021-2027

Tot miercuri, Ursula von der Leyen a prezentat, în plenul Legislativului european propunerea de buget multianual al Uniunii Europene, în valoare de 1,1 trilioane euro pentru perioada 2021-2027.

Acesta va cuprinde și un nou program de sănătate, care presupune investiții în sistemele naționale de sănătate cu scopul de a crește rezistența acestora în fața unor noi eventuale crize sanitare. Este vorba, de fapt, de o redefinire a planului rescEU, care a fost lansat în contextul pandemiei. Finanțarea acestuia se va face și cu sume din Fondul de relansare.