Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă, după o vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, că obligativitatea purtării măștilor chirurgicale anunțată cu o zi în urmă de președintele Klaus Iohannis este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare cu noul coronavirus.
Șeful Guvernul a mai precizat că, având în vedere că cererea va fi foarte mare, trebuie realizate stocuri importante de măşti chirurgicale. În acest context, Ludovic Orban a precizat că Executivul susține în primul rând producătorii români de măști, dar pentru a face față cererii va fi nevoie și de cumpărarea de măști de protecție de la producătorii externi.
”Preocuparea noastră a fost să sunţinem poucători români care să producă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată . Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină. Eu sper să creştem această capacitate. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative şi să cumpărăm de la producători externi”, a spus prim-ministrul.
Ca exemplu, Orban a precizat că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.
Totodată, întrebat de jurnaliști cum se va proceda în cazul persoanelor fără venituri care nu își permit achiziționarea de măști chirurgicale, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul se va gândi la o formulă pentru ca această categorie defavorizată să primească din partea statului măștile.
”Pentru persoane, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti, nu contracost”, a arătat premierul.
În același context, premierul a mai spus că se gândește la plafonarea prețului măștilor chirurgicale, pentru a se evita specula.
”Ne gândim şi la acest lucru. Istoria economică, pentru cine a citit-o, spune că, atunci când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ administrativ care nu are nicio legătură cu raportul ofertă-cerere s-a produs penurie, generarea de reţele de vânzare la negru care au lipsit mare majoritate a oamenilor aceste produse. Cred că trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cererii şi acesta este obiectivul pe carel avem: să producem în România cât mai mult i să ruşim să importăm ce nu putem produce”, a punctat Orban.
PremierulLudovic Orbana mai declarant, după vizita de lucru efectuată la Institutul Cantacuziono, că există o capacitate a laboratorului de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută, până la 1.000, în funcție de necesități.
Orban: Vom încerca să găsim o formulă pentru distribuirea gratuită a măştilor chirurgicale către persoanele vulnerabile
Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, primele măsuri de relaxare a restricțiilor care vor intra în vigoare după data de 15 mai.
Șeful statului a precizat că de la mijlocul lunii viitoare românii nu vor mai fi obligați să semneze declarația pe propria răspundere atunci când ies din casă. În schimb, toate persoanele vor fi obligate să poarte măști chirurgicale în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun.