CORONAVIRUS. Premierul Ludovic Orban: ‘Vom încerca să găsim o formulă pentru distribuirea gratuită a măştilor chirurgicale către persoanele vulnerabile. Preţul acestora ar putea fi plafonat’ (VIDEO)

CORONAVIRUS. Premierul Ludovic Orban: 'Vom încerca să găsim o formulă pentru distribuirea gratuită a măştilor chirurgicale către persoanele vulnerabile. Preţul acestora ar putea fi plafonat' (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă, după o vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, că obligativitatea purtării măștilor chirurgicale anunțată cu o zi în urmă de președintele Klaus Iohannis este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare cu noul coronavirus.

Cum va face România față cererii mari de măști de protecție, în condițiile în care acestea vor fi obligatorii pentru populație începând din 15 mai

Șeful Guvernul a mai precizat că, având în vedere că cererea va fi foarte mare, trebuie realizate stocuri importante de măşti chirurgicale. În acest context, Ludovic Orban a precizat că Executivul susține în primul rând producătorii români de măști, dar pentru a face față cererii va fi nevoie și de cumpărarea de măști de protecție de la producătorii externi.

”Preocuparea noastră a fost să sunţinem poucători români care să producă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată . Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină. Eu sper să creştem această capacitate. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative şi să cumpărăm de la producători externi”, a spus prim-ministrul.

Ca exemplu, Orban a precizat că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.

Cum vor fi asigurate măștile dchirurgicale persoanelor care nu au venituri şi nu le pot cumpăra

Totodată, întrebat de jurnaliști cum se va proceda în cazul persoanelor fără venituri care nu își permit achiziționarea de măști chirurgicale, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul se va gândi la o formulă pentru ca această categorie defavorizată să primească din partea statului măștile.

”Pentru persoane, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti, nu contracost”, a arătat premierul.

Prețul măștilor chirurgicale ar putea fi plafonat

În același context, premierul a mai spus că se gândește la plafonarea prețului măștilor chirurgicale, pentru a se evita specula.

”Ne gândim şi la acest lucru. Istoria economică, pentru cine a citit-o, spune că, atunci când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ administrativ care nu are nicio legătură cu raportul ofertă-cerere s-a produs penurie, generarea de reţele de vânzare la negru care au lipsit mare majoritate a oamenilor aceste produse. Cred că trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cererii şi acesta este obiectivul pe carel avem: să producem în România cât mai mult i să ruşim să importăm ce nu putem produce”, a punctat Orban.

Există o capacitate de 500 de teste COVID-19 pe zi care poate fi crescută în funcție de necesități

PremierulLudovic Orbana mai declarant, după vizita de lucru efectuată la Institutul Cantacuziono, că există o capacitate a laboratorului de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută, până la 1.000, în funcție de necesități.

Orban: Vom încerca să găsim o formulă pentru distribuirea gratuită a măştilor chirurgicale către persoanele vulnerabile

După 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, primele măsuri de relaxare a restricțiilor care vor intra în vigoare după data de 15 mai.

Șeful statului a precizat că de la mijlocul lunii viitoare românii nu vor mai fi obligați să semneze declarația pe propria răspundere atunci când ies din casă. În schimb, toate persoanele vor fi obligate să poarte măști chirurgicale în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie